Schaatskampioen Bart Swings bewijst zich op wielen en pakt goud op 10.000 meter skeeleren op de Wereldspelen
  Foto:  DBA

Skeeleraar Bart Swings eindigde op de eerste plaats in de 10.000 meter puntenafvalling op de piste en wint de gouden medaille op de Wereldspelen in het Amerikaanse Birmingham.

De 31-jarige Vlaams-Brabander liet de Fransman Martin Ferrie en de Duitser Nils Bühnemann achter zich. ‘De grote druk is nu al weg’, zei Swings na afloop.

Al in de eerste ronden liet Bart René Swings, zoals hij op de deelnemerslijst staat, merken dat hij een hoog tempo ambieerde. Op het moment dat hij negen punten had verzameld en zijn voornaamste tegenstander, de Italiaan Giuseppe Bramante, vier punten, nam hij gas terug. Daarvoor had Swings de toeschouwers een fraaie spagaatfinish getoond, waarmee hij twee punten had gesprokkeld. Na enkele ronden hervatte de Leuvenaar de aanval om met ruime voorsprong op de tegenstanders te finishen. Swings behaalde achttien punten, Ferrie en Bühnemann kwamen tot elf.

‘Ik ben natuurlijk heel blij’, reageert hij. ‘Ik ben naar hier gekomen voor een gouden medaille en dat dat dan al in de eerste wedstrijd lukt, maakt me opgelucht en blij. De puntenafvalling is mijn lievelingswedstrijd. Het was een mooie dag.’

Combinatie schaatsen-skeeleren

De 31-jarige Swings is een van de boegbeelden van Team Belgium in Birmingham. Het zijn de derde Wereldspelen voor Swings. Hij heeft al vier gouden, twee zilveren en één bronzen medaille op zijn palmares in het inlineskaten. Uniek is dat hij nauwelijks een half jaar geleden nog goud veroverde op de massastart in het schaatsen op de Winterspelen in Peking. ‘Dat is inderdaad uniek’, glimlachte Swings. ‘Het is uitzonderlijk dat beide evenementen dit jaar in hetzelfde jaar plaatsvinden, maar dat maakt eigenlijk niet uit. Het zou anders ook uniek zijn. Ik ben er trots op dat ik de combinatie schaatsen-skeeleren succesvol kan blijven doen.’

De wedstrijden worden gehouden op een vlakke 200-meterpiste in een voormalige industriewijk, Powell Steam Plant, die ooit het centrum van de energievoorziening in de stad was. De finales in de namiddag moesten tot twee keer worden verschoven, nadat er een fikse regenbui op de baan was gevallen. De omstandigheden in Jefferson County, waartoe Birmingham behoort, zijn lastig: het is 35 graden bij een luchtvochtigheid van 51 procent. De races begonnen ruim een uur later dan voorzien.

Eerste Belgische medaille

De elfde editie van de Wereldspelen is het eerste multi-sport evenement sinds de coronapandemie waar weer toeschouwers aanwezig zijn. Het tien dagen durende toernooi van niet-olympische sporten heeft 3.600 atleten uit 104 landen naar Birmingham gelokt. De openingsceremonie in het Protective Stadium trok 27.000 belangstellenden.

Het inline skaten is een van de eerste onderdelen waar medailles werden verdeeld. De eerste gouden medailles gingen in de ochtenduren naar de Italiaan Duccio Marsili en de Colombiaanse Geiny Pajaro, die op de piste de 200 meter wonnen. Vijf jaar geleden, bij de laatste Spelen in Wroclaw won Pajaro de 300 meter. De medaille van Swings was de eerste voor Team Belgium op deze Wereldspelen.

Swings rijdt in Birmingham nog vier wedstrijden: de afvallingskoers op de baan, de afvallingskoers op de weg, de puntenkoers en de 1.000 meter. “Ik ga nog proberen pakken wat ik kan nog in de komende vier wedstrijden”, aldus Swings. “De echte druk is er niet meer. Dat doet deugd. Ik kan vrijer in de wedstrijden stappen. Morgen is een nieuwe dag, dan zal er toch sowieso opnieuw druk en stress bij komen te kijken. Maar ik kijk er naar uit om daar telkens weer het beste van mezelf te geven.”

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in