President Biden ondertekent uitvoeringsbesluit om recht op abortus te garanderen
  Foto:  EPA-EFE

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag een uitvoeringsbesluit ondertekend om de abortusrechten van vrouwen te garanderen. Dat meldt nieuwszender CNN. Het besluit is een reactie op de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof twee weken geleden om een einde te maken aan het grondwettelijk recht op abortus.

Bedoeling van het uitvoeringsbesluit is om de toegang tot abortusmedicatie en noodanticonceptie te garanderen, en de privacy van patiënten te beschermen. Ook moet het de veiligheid en de juridische opties verbeteren van personen die een beroep willen doen op abortusdiensten, of die aanbieden.

Ondanks dergelijke uitvoeringsbesluiten is Biden niet bij machte om het recht op abortus zelf te herstellen in het hele land. De snelste manier om dat te doen, zei Biden, is dat het Amerikaanse volk tijdens de midterm-verkiezingen in november meer Congresleden verkiest die federale wetgeving steunen om toegang tot abortus te beschermen, zei hij vrijdag in het Witte Huis aan CNN.

Biden vraagt het Ministerie van Volksgezondheid onder meer om bijkomende maatregelen te nemen om de beschikbaarheid van abortusmedicatie te garanderen. Wanneer vrouwen naar andere staten moeten reizen voor een abortus, moeten zij geholpen kunnen worden zonder dat ze daarvoor vervolgd worden. Het is de bedoeling dat het Ministerie van Justitie waakt over het recht om naar een andere staat te reizen. De privacy van vrouwen die een beroep doen op advies of medische hulp voor contraceptie of abortus moet ook extra beveiligd worden, klonk het nog.

Sinds de uitspraak van het Hooggerechtshof krijgen staten afzonderlijk de keuze of ze abortus al dan niet verbieden. Verschillende Amerikaanse staten hebben wetten klaarliggen die abortus verbieden en die gelijk in werking treden zodra het officiële vonnis van het Hooggerechtshof gepubliceerd is.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig