19-jarige belofte Alec Segaert bezorgt België Europese tijdrittitel
Alec Segaert werd eerder Europees kampioen bij de junioren.  Foto:  VDB

De 19-jarige Belg Alec Segaert is donderdag in het Portugese Anadia Europees kampioen tijdrijden bij de renners onder de 23 jaar geworden. De uittredende Europese tijdritkampioen bij de junioren haalde het met ruime voorsprong.

Nadat de Belgische junioren al voor twee tijdritmedailles hadden gezorgd op de openingsdag van de Europese jeugdkampioenschappen wielrennen in Anadia, eindigde de dag voor de Belgen glorieus met de overwinning van Segaert bij de mannen onder de 23 jaar. Als eerstejaarsbelofte hoorde de West-Vlaming tot de jongste renners van het deelnemersveld, maar toch was hij met ruime voorsprong de snelste in een lastige tijdrit over 22 kilometer.

Segaert deed 27:26 over zijn chronoproef, goed voor een gemiddelde snelheid van meer dan 48 kilometer per uur. Daarmee was hij liefst vijftig seconden sneller dan de nummer twee, de Kroaat Fran Miholjevic. De Fransman Eddy Le Huitouze werd derde op 51 seconden. De tweede Belg, Jonathan Vervenne, deed het ook uitstekend: hij was 1:10 langer onderweg dan Segaert en werd daarmee vijfde van 43 deelnemers.

Segaert, die uitkomt voor de opleidingsploeg van Lotto Soudal, staat geboekt als groot tijdrittalent. Vorig jaar veroverde hij bij de junioren de Europese tijdrittitel in het Italiaanse Trento, toen voor de neus van Cian Uijtdebroeks. Eerder dit jaar pakte Segaert in zijn eerste jaar bij de beloften ook al de Belgische titel tegen de klok en werd hij tweede in de tijdrit van de Triptyque des Monts et Châteaux.

In de tijdrit voor vrouwen onder de 23 jaar in Anadia ging de Europese titel donderdag naar de Nederlandse veldrijdster/wegrenster Shirin van Anrooij. Met een vierde plaats op 1:03 van Van Anrooij viel de West-Vlaamse Shari Bossuyt net naast het podium.