Ons Jabeur als eerste Arabische vrouw ooit in finale grandslamtoernooi
Ons Jabeur.  Foto:  ISOPIX

Ons Jabeur (WTA 2) heeft zich op Wimbledon verzekerd van de eerste plaats in de finale. Daar treft ze zaterdag Elena Rybakina (WTA 23). Ook voor haar wordt het haar eerste grandslamfinale.

In een wedstrijd van 1 uur en 43 minuten haalde Jabeur het in drie sets van de Duitse Tatjana Maria (WTA 103): 6-2, 3-6 en 6-1. In de eerste twee sets ging de wedstrijd gelijk op maar in de derde set brak de veer van de Duitse. Voor Maria is het haar beste prestatie op een Grand Slam. De moeder van twee schopte het voorheen nooit verder dan de tweede ronde.

De 27-jarige Jabeur, het derde reekshoofd op Wimbledon, breidt zo een vervolg aan haar boerenjaar. De kwartfinale vorig jaar op Wimbledon was tot nog toe haar beste prestatie. De Tunesische is de eerste Afrikaanse tennisster die het tot de halve finale van het Londense toernooi schopt. In de vierde ronde stopte ze Elise Mertens (WTA 31) ook al af.

Ons Jabeur als eerste Arabische vrouw ooit in finale grandslamtoernooi
Elena Rybakina.  Foto:  ISOPIX

In de finale neemt Jabeur het op tegen Elena Rybakina (WTA 23). De 23-jarige Kazachse versloeg in haar halve finale de Roemeense Simona Halep (WTA 18) na één uur en zeventien minuten tennis in twee sets (6-3 en 6-3). Ook voor Rybakina is het haar eerste grandslamfinale. De in Moskou geboren Kazachse raakte nooit verder dan de kwartfinales. Op Wimbledon was haar vierde ronde van vorig jaar haar beste prestatie.

Jabeur en Rybakina speelden drie maal eerder tegen elkaar, telkens op hardcourt. De Tunesische leidt met 2-1 in de onderlinge ontmoetingen.