camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

woensdag 6 juli 2022 om 16.59 uur

1Vlaamse regering en 3M bereiken akkoord over PFOS-sanering

Het Amerikaanse chemiebedrijf 3M zal 571 miljoen euro investeren in de opruiming van de PFOS-vervuiling rond Zwijndrecht. Daarover bereikten het bedrijf en de Vlaamse regering vandaag een akkoord. ‘Een belangrijk akkoord’, zegt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Wanneer de kosten van de sanering oplopen, kan het bedrag nog worden opgetrokken, communiceert ze.

  BELGA

211 Britse regeringsleden keren Boris Johnson de rug toe

De Britse premier Boris Johnson wordt geconfronteerd met een domino-effect nadat gisteren twee belangrijke ministers ontslag hebben genomen. Woensdag zijn nog eens negen regeringsleden hen gevolgd. Tijdens het vragenuur in het Lagerhuis bood Johnson zijn excuses aan, maar hij ontslag te nemen. De vraag is hoelang hij dat nog kan volhouden nu zijn regering uiteenvalt. Michael Gove, een trouwe bondgenoot van Johnson, zou de premier in de coulissen al hebben gevraagd om ontslag te nemen.

3Vaccinatiecampagne voor vierde prik start in september

Vanaf september krijgen 18-plussers opnieuw een uitnodiging om zich te laten inenten tegen covid-19. Daarover heeft de vergadering met alle ministers van Volksgezondheid woensdag een akkoord bereikt. ‘Ik trap een open deur in als ik zeg dat de pandemie duidelijk nog niet voorbij is’, benadrukte Dirk Ramaekers, de voorzitter van de vaccinatietaskforce.

4Letland voert dienstplicht in door spanningen met Rusland

Letland voert de militaire dienstplicht opnieuw in, meldt de Letse minister van Defensie, Artis Pabriks. Dat doet het Baltische land in reactie op de toenemende spanningen met buurland Rusland om de oorlog in Oekraïne. Sinds 2007 bestaat het Letse leger uit beroepsmilitairen en vrijwilligers van de Nationale Garde. De nieuwe dienstplicht geldt alleen voor mannen en wordt volgend jaar van kracht.

Volg al het Oekraïnenieuws via onze liveblog.

  REUTERS

5Noorse regering maakt korte metten met staking olie- en gasarbeiders

De Noorse regering heeft dinsdagavond een einde gemaakt aan de staking van de olie- en gasarbeiders. Het volstond om de forse stijging van de gasprijs af te stoppen. De gasaanvoer vanuit Noorwegen is cruciaal om de wintervoorraden te kunnen aanvullen. Ook de gasvoorziening van ons land hangt sterk af van de aanvoer vanuit Noorwegen. De Noorse olie- en gasarbeiders staakten om meer loon.

6Brusselse agent met dienstwapen op zak vermist

Een Brusselse politieagent is sinds dinsdag als vermist opgegeven. De dertiger, die zijn dienstwapen bij zich draagt, vertrok dinsdagochtend uit zijn woning in het Waals-Brabantse Rebecq en is sindsdien spoorloos. Dat heeft het parket van Waals-Brabant woensdagmiddag gemeld. De zoektocht loopt.

7Gevangenenruil met Iran krijgt groen licht

De Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen heeft het wetsontwerp rond de gevangenenruil met Iran goedgekeurd. De voorwaarden waar minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zich onder druk van Groen en CD&V toe verbond, gaven de doorslag. Oppositiepartij N-VA stemde tegen het ruilakkoord, Vlaams Belang en PVDA/PTB onthielden zich.

8Acht mensen aangehouden voor boerenprotest bij huis minister

De Nederlandse politie heeft inmiddels acht mensen aangehouden voor het uit de hand gelopen boerenprotest bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal. Vorige week werden er beelden gedeeld van de ongeregeldheden. Er werden eerder al vier mensen aangehouden.

  EPA-EFE

9Aardgas en kernenergie krijgen groene stempel van Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft geen bezwaar tegen het plan van de Europese Commissie om investeringen in aardgas en kernenergie vanaf volgend jaar als ‘groen en duurzaam’ te bestempelen onder de Europese taxonomie. Dat is een nieuw classificatiesysteem dat als ‘gouden standaard’ moet dienen om te bepalen welke economische activiteiten als duurzaam kunnen worden beschouwd. Alleen juridische procedures door lidstaten kunnen dat besluit nog verhinderen.

10Jan Van Biesen verlaat Studio Brussel

Steven Lemmens neemt de stok over als nethoofd bij VRT-radiozender Studio Brussel. De 47-jarige Jan Van Biesen moet plaats maken voor hem. Lemmens is momenteel al het nethoofd van zender MNM. Hij zal voortaan het leiderschap van beide zenders op zich nemen.

Binnenland
 1. Waar u rekening mee moet houden als u naar de kust trekt dit weekend
 2. Video Brand aan kasteel Boekenberg in Deurne onder controle, maar gebouw is verwoest
 3. Net in Venetië of Verona geweest? Dan mag je geen bloed geven
 4. Bedrijven geven boeren water: ‘Liever helpen dan lozen in de rivier’
 5. In de bloemetjes
 6. Foto Bakken en braden
 7. ‘Wiet roken mag nu, als je mensen maar geen rook in het gezicht blaast’
 8. Video Bloementapijt fleurt Brusselse Grote Markt weer op
 9. Antwerpse bende opgerold die cocaïne invoerde en grote sommen geld liet witwassen vanuit Dubai
 10. Hitteblog | Redders waarschuwen: ‘Zee is echt verraderlijk nu’
 11. Ook politici zelf voeren onderling een ‘war on drugs’
 12. Video Gletsjers smelten, dus komen professionele skiërs trainen in … Peer
 13. Nutriscore wordt strenger: olijfolie scoort beter, rood vlees slechter
 14. Uit Het Hart | Vakantiefoto’s op sociale media: tussen kick en onbegrip
 15. Twee nieuwe opvangcentra voor Oekraïense vluchtelingen in Brussel
 16. Video Vanuit de lucht: grote vijver in Gents natuurpark Bourgoyen bijna helemaal opgedroogd
 17. Opnieuw minder dan honderd coronapatiënten op intensieve zorg
 18. ‘Opnieuw redden antidepressiva mijn leven’
 19. Podcast | Antwerp Pride stelt prangende vraag: wanneer leven we in Queertopia?
 20. Antwerpenaars zijn drugsgerelateerde explosies meer dan beu

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen