De man die ervan wordt verdacht maandag tientallen mensen te hebben neergeschoten bij een parade in een voorstad van Chicago, wordt aangeklaagd voor zeven moorden. Dat heeft de lokale politie dinsdag bekendgemaakt.

Bij de schietpartij in Highland Park kwamen zeven mensen om het leven en raakten 31 slachtoffers gewond, waarvan enkele zeer ernstig.

Wanneer het onderzoek naar de schietpartij is afgerond, komen er waarschijnlijk nog meer aanklachten bij tegen de verdachte, Robert Crimo III. Als hij schuldig wordt bevonden kan Crimo een levenslange gevangenisstraf krijgen, zonder mogelijkheid vervroegd vrij te komen.

Over de motieven achter de schietpartij is nog altijd niks bekendgemaakt. Crimo wordt ervan verdacht vanaf het dak van een winkel zeker 70 keer geschoten te hebben op publiek dat naar een parade keek ter ere van de Amerikaanse nationale feestdag 4 juli. Hij zou de aanval weken van tevoren gepland hebben.

Het duurde maandag uren voordat Crimo opgepakt werd. Tijdens zijn vlucht had hij dameskleding aan, zodat hij minder zou opvallen. Hij werd uiteindelijk gearresteerd op de snelweg, na een korte achtervolging.

Verdachte schietpartij ‘4th of July’-parade aangeklaagd voor zeven moorden
‘Bobby’ E. Crimo droeg vrouwenkleren als vermomming.  Foto: ap

Geen strafblad

De 21-jarige Crimo heeft geen strafblad, maar kwam wel twee keer eerder met de politie in aanraking. In april 2019 kwamen agenten bij zijn huis langs, omdat hij zelfmoord gepleegd zou hebben. In september van dat jaar alarmeerde een familielid de politie nadat Crimo geroepen zou hebben dat hij ‘iedereen ging doden’.

Bij dat laatste incident werden zestien messen, een dolk en een zwaard in zijn huis gevonden en in beslag genomen. Desondanks kon Crimo het afgelopen jaar legaal vijf vuurwapens aanschaffen.

Woensdag wordt Crimo voorgeleid bij de rechter.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig