Turkije neemt Russisch schip met ‘gestolen’ Oekraïens graan in beslag
Het Russische Zhibek Zholy voor de Turkse kust.  Foto:  EPA-EFE

Een onder Russische vlag varend schip met duizenden tonnen graan aan boord wordt door de Turkse autoriteiten in de Zwarte Zeehaven Karasu vastgehouden en onderzocht omdat de lading uit Oekraïne zou gestolen zijn. Het Kremlin ontkent volgens The Guardian dat het eigenaar is van de lading, ondanks de opschepperij over het feit dat het ‘het eerste schip’ is dat bezet gebied verlaat.

De Turken traden op nadat Kiev had aangegeven dat de Zhibek Zholy illegaal 7.000 ton graan aan het vervoeren zou zijn uit het door Rusland bezette Berdjansk, een Oekraïense haven in het zuidoosten van het land. Er wordt nu een onderzoek gedaan naar de herkomst van de lading.

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, was het schip wel degelijk onder Russische vlag aan het varen, maar zou het toch niet van Rusland zijn. ‘Het schip vaart onder Russische vlag maar ik denk dat het aan Kazachstan toebehoort en de lading vervoerd werd op basis van een contract tussen Estland en Turkije’, zei hij.

Kiev heeft Rusland ervan beschuldigd graan uit bezet Oekraïens gebied te stelen om het op de internationale markten te verkopen. De graanexport van het land is goed voor bijna vijftien procent van het wereldtotaal.

Het is opmerkelijk dat Turkije besloten heeft om het schip tegen te houden aangezien het land blijft proberen om een bemiddelende rol te spelen tussen Moskou en Kiev over de kwestie van de wereldwijde voedselvoorziening.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig