Boris Johnson duidt meteen nieuwe minister van Volksgezondheid aan na ontslag topministers en vicevoorzitter
Sajid Javid (l.) Rishi Sunak (m.) en Boris Johnson (r.) in betere tijden. Foto:  Leon Neal

Na het ontslag van de Britse ministers van Volksgezondheid Sajid Javid en Financiën Rishi Sunak, heeft premier Boris Johnson zijn stafchef Steve Barclay benoemd tot minister van Volksgezondheid. Dat schrijft The Guardian. Ook de vicevoorzitter van de conservatieve partij Bim Afolami nam dinsdagavond ontslag.

Javid kondigde dinsdag zijn ontslag aan en legde uit niet langer vertrouwen te hebben in premier Johnson, na een reeks schandalen rond de Britse overheid. In zijn brief op Twitter zegt hij dat het duidelijk is ‘dat de situatie niet zal veranderen onder uw leiderschap en u heeft daardoor ook mijn vertrouwen verloren’.

Sunak zegt in zijn ontslagbrief dat het volk ‘terecht verwacht dat het bestuur naar behoren, deskundig en ernstig wordt uitgevoerd’.

Het aangekondigde ontslag van de twee ministers dreigt Londen in een regeringscrisis te storten. Een niet nader genoemd regeringslid zei aan zender Sky News dat Johnson nu niet meer kan aanblijven. Ook volgens The Guardian en de BBC zou dit het einde van Johnson kunnen betekenen. ‘De premier bevindt zich in een zeer precaire positie na het aftreden van twee van de belangrijkste ministers in zijn regering’, schrijft de BBC. ‘Waar we vanavond getuige van zijn – en wat zich van minuut tot minuut voor onze ogen afspeelt – is de mogelijke ineenstorting van de regering.’

Ongepast gedrag

Eerder op de dag zag Johnson zich genoodzaakt zich te verontschuldigen over zijn aanpak van Chris Pincher, die verantwoordelijk was voor de partijdiscipline en volgens meerdere mediaberichten twee mannen zou hebben betast. Het was immers aan het licht gekomen dat de premier ‘was vergeten’ dat hij was ingelicht over eerdere beschuldigingen van ongepast gedrag.

Johnson zei dat de aanstelling van Pincher een fout was. Aan de BBC zei Johnson dat hij in de zaak niet heeft gelogen.

Volgens meerdere Britse media zou Pincher vorige week woensdag in beschonken toestand in een exclusieve club in Londen twee mannen, onder wie een parlementslid, hebben betast. Er waren getuigen van het voorval en er kwamen klachten bij de partij binnen.

Partygate

Pincher legde zijn ambt als ‘deputy chief whip’ van de Tories in het Lagerhuis neer na de berichten over grensoverschrijdend gedrag. Johnson was weliswaar op de hoogte gebracht van beschuldigingen tegen Pincher uit 2019.

De druk op Johnson blijft zo toenemen. Eerder waren er ook al beschuldigingen van seksueel wangedrag en verkrachting aan het adres van leden van de Tories. Johnson zelf kwam onder vuur te liggen na de zogenaamde ‘partygate’, maar overleefde recent wel een vertrouwensstemming binnen de eigen partij.

Dit bericht wordt aangevuld