camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

dinsdag 5 juli 2022 om 17.00 uur

1Stemming over gevangenruil met Iran uitgesteld

Partijen van zowel meerderheid als oppositie hebben vragen bij plannen van de regering-De Croo om een akkoord te sluiten met Iran om gevangen uit te wisselen. Critici beweren dat het plan de deur openzet om terroristen die hier zijn opgepakt, door de grote poort naar Iran te laten terugkeren. Voorstanders zien de plannen als belangrijk hulpmiddel om onschuldige Belgen uit Iraanse gevangenissen te halen. Tegenstanders vinden dat dan weer geen overtuigend argument en vinden dat België zo toegeeft aan chantage door het Iraanse regime.

2Spilindex wordt in december nog eens overschreden

Prognoses van het Planbureau voorspellen dat de spilindex in december nog eens zou overschreden worden. Uit de prognose blijkt ook dat die in maart 2023 nog eens zou overschreden worden. Dat zou de zesde stijging van ambtenarenlonen en uitkeringen in anderhalf jaar tijd betekenen. De stijgingen gelden als compensatie voor de toegenomen levensduurte.

  

3‘Oekraïens leger trekt zich terug naar beter verdedigbare frontlinie’

Na de val van Lysytsjansk kunnen de Oekraïense troepen zich terugtrekken naar een makkelijker verdedigbare en overzichtelijke frontlinie. Dat stelt het Britse ministerie van Defensie. ‘De Oekraïners lijken zich goed georganiseerd te hebben teruggetrokken, in lijn met de plannen daarover.’

Volg alle Oekraïnenieuws via onze liveblog

  AFP

4Na de zomer kan iedereen tweede booster halen

Vanaf september kan de campagne voor het tweede boostervaccin van start gaan. Voor de nieuwe booster zijn eerst de risicogroepen en het zorgpersoneel aan de beurt. Dat is tenminste de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad, waarover HLN bericht. Woensdag hakken de ministers van Volksgezondheid de knoop door op een interministriële conferentie.

  Rob Engelaar

5Bekende jihadiste onder gerepatrieerde Franse vrouwen uit Syrië

Emilie König, een van de bekendste Franse jihadisten, is een van de zestien moeders die dinsdag door Frankrijk uit Syrische gevangenenkampen werden gerepatrieerd. Dat meldt het Franse persagentschap AFP onder aanhaling van een bron dichtbij het dossier. Tegen de vrouw is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Ze wordt wellicht in staat van beschuldiging gesteld en opgesloten.

  BELGAIMAGE

6Protocollen voor toetreding Finland en Zweden tot Navo ondertekend

De ambassadeurs van alle Navo-lidstaten hebben een de protocollen ondertekend die Zweden en Finland toelaten tot het militair bondgenootschap Navo. Op een belangrijke Navo-top van vorige week kwam al witte rook, maar nu wordt dat via het papierwerk ook officieel. De parlementen van alle lidstaten moeten de tekst nog ratificeren, waarna de hele administratie rond toetreding afgerond is. Alle landen tonen zich bereid om dat snel te doen, zei Navo-topman Jens Stoltenberg.

De Finse (links) en Zweedse (rechts) ministers van Buitenlandse Zaken schudden elkaar de hand in het bijzijn van Navo-topman Jens Stoltenberg (centraal).  EPA-EFE

7Woning beschoten in Borsbeek

Onbekenden hebben maandagnacht het vuur geopend op een woning in de Frans Beirenslaan in Borsbeek. In de gevel en in het raam zijn verschillende inslagen te zien. Niemand raakte gewond.

8Vanaf morgen zwarte doos verplicht in nieuwe automodellen

Vanaf woensdag moet in alle nieuwe automodellen verplicht een zwarte doos aanwezig zijn. Die registreert een hoop gegevens zodat een rechtbank bij zware incidenten een crash quasi volledig kan reconstrueren. Dat bevestigt Vias Institute dinsdag. Ten laatste tegen juli 2024 moeten alle nieuwe wagens een zwarte doos hebben.

9China ontkent dat het de maan wil inpalmen

De Chinese overheid is niet opgezet met een uithaal van een Nasa-functionaris. Die had gezegd dat China met zijn ruimteprogramma wel eens de maan zou kunnen annexeren. ‘Een lastercampagne’, zo omschrijft China de uitspraken van de Nasa-functionaris in een interview met het Duitse boulevardblad Bild.

  BELGAIMAGE

10Tennisser Nick Kyrgios gaat van Wimbledon naar de rechtbank

Kyrgios speelt nu nog de kwartfinale van Wimbledon, maar moet binnen een maand in de Australische hoofdstad Canberra naar de rechtbank. Hij wordt verdacht van mishandeling van zijn ex-vriendin. De Australische politie heeft dat nieuws dinsdagnamiddag bevestigd. Kyrgios riskeert twee jaar cel.

Nick Kyrgios.  ISOPIX

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen