Staking bij Noorse gasexporteur bedreigt tot 60 procent van de export
  Foto:  AFP

Werknemers van het Noorse staatsbedrijf Equinor hebben enkele uren geleden het werk neergelegd. Dat heeft onmiddellijke repercussies op de gasexport. België is voor meer dan 40 procent van zijn gasimport afhankelijk van Noorwegen.

Door een staking op de offshore-ontginningsplatformen kreeg de Noorse gasexport meteen een tik. Drie platformen vielen stil. Als de staking verdergaat, zou het bedrijf tegen zaterdag 56 procent minder gas exporteren. Net op een moment waarbij veel Europese landen het Russische gas vaarwel zeggen en bij Noorwegen aankloppen. Ook België is voor 40 procent afhankelijk van Noors gas.

De gastoevoer naar ons land wordt op de voet gevolgd. Daaruit blijkt niet dat België al impact heeft gevoeld van de staking. Er zijn ook geen indicaties dat er problemen zouden kunnen komen. Morgen overleggen de gasbeheerders van Europese lidstaten, Noorwegen zal daar ook zijn. België zal de vraag voorleggen of de stakingen een impact zullen hebben op leveringen naar ons land. In het Verenigd Koninkrijk staat de gasprijs door de staking weer op zijn hoogste punt sinds drie maanden.

De werknemers van het gasbedrijf eisen een loonsverhoging van 4 tot 4,5 procent. Dat is nodig om de stijgende levensduurte te verdragen, menen de vakbonden.

Handen af

Noorwegen heeft een wet die het mogelijk maakt om stakingen in uitzonderlijke omstandigheden te verbieden. Maar het lijkt erop dat het ministerie van Arbeid zijn handen afhoudt van dit sociaal conflict. ‘Een loonsdispuut wordt uitgeklaard met sociale partners’, aldus de onderminister van Arbeid.

Naast gas exporteert het bedrijf ook olie. Ook daarvan zou er tegen morgen 6,5 procent minder geëxporteerd worden. Ook voor olie is Noorwegen een belangrijke exporteur naar België. 30 procent van de olie in België binnenkomt, werd ontgonnen op Noors grondgebied.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig