De Amerikaanse president Joe Biden is geschokt door de schietpartij op een parade voor de nationale feestdag. Hij wil de strijd opvoeren tegen het wapengeweld, maar of dit incident meer parlementsleden kan overtuigen van zijn nieuwe wapenwet, moet nog blijken.

Een man opende maandag het vuur op een menigte die ‘s ochtends was bijeengekomen om de Fourth of July-parade te bekijken in Highland Park, een welvarende buitenwijk ten noorden van Chicago. Minstens zes mensen kwamen om het leven en 24 raakten gewond. De politie heeft na een urenlange klopjacht een verdachte opgepakt.

Na de schietpartij in een school in Uvalde, Texas, is het wapendebat in de VS opnieuw opgelaaid. Een tiener schoot in mei negentien kinderen en twee leerkrachten dood in een basisschool.

De Amerikaanse president belooft nu opnieuw om de ‘strijd tegen de epidemie van het wapengeweld’ niet op te geven. Een nationaal akkoord over meer wapencontrole ligt in de VS erg moeilijk. De gouverneur van de staat Illinois, waar het schietincident plaatsvond, reageerde erg fel op het incident en wil werk maken van strengere wapenwetgeving. ‘Alleen bidden zal de ongebreidelde terreur van wapengeweld niet stoppen’, aldus de Democraat.

Maar die uitspraken botsten meteen op Republikeins verzet. Lauren Boebert, lid van het Huis van Afgevaardigden, verwijst naar de dodelijke schietpartij in Denemarken. ‘Een land waar de wapenwet erg streng is, maar het gebeurt toch’, meent ze. Ook de staat Illinois geldt, naar Amerikaanse normen, als een van de staten waar de wapenwet strenger is.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig