camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

TOERISME

Grieken boos om toekenning van naam ‘Turkaegean’ door EU

Turkije mag van een EU-instelling de term Egeïsche Zee gebruiken om het toerisme te promoten. Dat stuit op verzet van Griekse politici.

dinsdag 5 juli 2022 om 3.25 uur

Bodrum, aan de zuidelijke Egeïsche kust van Turkije. getty

De Griekse regering is niet opgezet met de promovideo ‘Turkaegean, coast of happiness’, die Turkije onlangs lanceerde om toeristen aan te trekken met beelden van stranden, vrolijk shoppende toeristen en antieke (Griekse) monumenten langs zijn kustlijn.

Volgens sommige politici in Athene gaat het om het zoveelste bewijs dat Turkije zich niet neerlegt bij de afbakening van de grenzen in de Egeïsche Zee. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis toonde zich op de Navo-top in Madrid bezorgd om ‘het toeristische ­imago en aanbod van ons land.’

Zijn minister van Toerisme moest toegeven dat hij nergens van wist. Volgens Mitsotakis hebben sommigen hun job niet goed gedaan. Daarom komt er een onderzoek naar het optreden van ambtenaren die werken bij het nationaal bureau voor intellectuele eigendom of gedetacheerd waren bij het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de EU. Zij lieten na ‘tijdig de gepaste politieke en diplomatieke actie te ondernemen’. Want Turkije diende zijn aanvraag al op 16 juli 2021 in bij het Bureau en haalde zijn slag in december thuis.

De kwestie krijgt ook binnen de Europese Commissie een staartje. Vicevoorzitter Margaritis Schinas, die behoort tot de partij van Mitsotakis, drukte ‘op de sterkst mogelijke manier’ zijn ontgoocheling uit in een brief aan zijn collega Thierry Breton (Interne Markt).

Juridische strijd

Schinas, belast met de vage opdracht om de ‘Europese manier van leven’ te promoten, vindt dat de interne procedures binnen het bureau gefaald hebben. Het gaat volgens hem om een zaak ‘met potentieel ernstige gevolgen voor de externe betrekkingen van de EU, de soevereine rechten van een lidstaat maar ook de bescherming van de toeristische sector in de EU’. Zulke beslissingen ‘met mogelijke gevolgen voor onze strategische belangen’ zouden niet zonder overleg op politiek niveau genomen mogen worden. Veel kan Breton niet ondernemen: het bureau is een onafhankelijke instelling en maakte zo te zien geen fouten. Mitsotakis kondigde aan dat zijn regering ‘over een juridisch arsenaal beschikt om dit te corrigeren’. Maar wat dat inhoudt, is niet duidelijk.

De Griekse oppositie grijpt de kwestie aan om de regering aan te vallen. In het najaar zijn er verkiezingen. Volgens sommigen verklaart dat waarom de partij van Mitsotakis zo zwaar tilt aan de zaak.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen