camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

voeding

Britse overheid strijdt tegen gesuikerd ontbijt

dinsdag 5 juli 2022 om 3.25 uur

ap

De ontbijtgranenreus Kellogg heeft een rechtszaak verloren tegen de Britse overheid. Die zal binnenkort de promotie van te vette of gesuikerde producten van het Amerikaans bedrijf beperken. Het onder de aandacht brengen of promoten van voedingsmiddelen of dranken die rijk zijn in vetten, suikers of zout, zal vanaf oktober beperkt worden in de supermarkten. De overheid wil op termijn ook televisiereclame verbieden op ­bepaalde tijdstippen.

Kellogg, vooral gekend voor zijn Corn Flakes, Frosties, Honey Pops en Special K, betwist de methode waarop de voedingswaarde van zijn producten berekend werd. Het bedrijf gaat ervan uit dat zijn producten doorgaans met melk geconsumeerd worden, een element dat in rekening gebracht moet worden. De rechter noemt die redenering ‘absoluut niet overtuigend’. Zelf als er voordelen gepaard zouden gaan met het nuttigen van ontbijtgranen, ‘verandert dat niets aan het feit dat, wanneer ze te veel vetten, suikers of zout bevatten, dat aspect nefast is voor de gezondheid van het kind’.

De maatregel van de Britse overheid moet helpen om obesitas te bestrijden. In het Verenigd ­Koninkrijk kampt 40 procent van de kinderen die de basisschool verlaten met overgewicht of obesitas. Dat kost de publieke gezondheidszorg jaarlijks 6,5 miljard pond (7,6 miljard euro). Kellogg gaat niet in beroep. (belga)

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen