camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

logistiek

Meer schepen dan ooit door het Suezkanaal

dinsdag 5 juli 2022 om 3.25 uur

afp

Het Suezkanaal in Egypte, een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld, heeft in het boekjaar 2021-2022 een recordomzet gerealiseerd van 7 miljard dollar (ongeveer 6,7 miljard euro). Dat heeft de beheerder van het kanaal tussen de Middellandse Zee en de Rode Zee maandag bekend­gemaakt.

Van juli 2021 tot en met juni 2022 werd er voor zowat 1,32 miljard ton aan goederen via het ­kanaal vervoerd, zo deelde de Suez Canal Authority (SCA) mee. De ­omzet lag een vijfde (20,7 procent) hoger dan het boekjaar ervoor. Dat heeft ook te maken met verschillende verhogingen van de vaar­tarieven. ‘De internationale crisissen hebben het belang van het ­Suezkanaal voor de stabiliteit van de wereldwijde toeleveringsketens aangetoond’, aldus SCA-voorzitter Oussama Rabie.

Ongeveer 10 procent van de ­wereldwijde handelsscheepvaart vaart door het Suezkanaal. In het boekjaar vaarden 22.032 schepen door het kanaal, een stijging met 15,7 procent. De omvang cargo die ze transporteerden, bereikte 1,32 miljoen ton – 10,9 procent meer dan het voorgaande jaar.

   • De Suez-crisis, een zegen voor de korte keten?

De capaciteit van het kanaal werd in 2015 beperkt uitgebreid. Intussen moet een tweede uitbreiding klaar zijn in 2023. Die werd aangekondigd nadat het containerschip Ever Given in maart vorig jaar het kanaal zes dagen lang had geblokkeerd. (belga, reuters)

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen