Het dodentol na de schietpartij in Highland Park, een voorstad van Chicago, is opgelopen tot zeven. Een schutter opende het vuur heeft bij een optocht ter gelegenheid van de Amerikaanse nationale feestdag. Na een urenlange klopjacht is een man opgepakt in verband met de feiten.

Volgens de plaatselijke lijkschouwer overleden vijf mensen ter plaatse, allemaal volwassenen, een zesde en zevende slachtoffer stierven in het ziekenhuis. Behalve de zeven doden zouden er nog dertig mensen gewond zijn geraakt. Vijf mensen werden afgevoerd naar het Evanston Hospital, 26 gewonden naar het Highland Park Hospital. Dat laatste ziekenhuis verklaarde dat 25 van de 26 patiënten met schotwonden waren opgenomen. Negentien van die 25 patiënten mochten ondertussen naar huis. De mensen die naar het Highland Park Hospital werden gebracht, waren tussen 8 en 85 jaar oud, vier of vijf gewonden waren kinderen.

Meer dan honderd agenten kamden de buurt uit op zoek naar de voortvluchtige schutter. De plaatselijke politiechef verspreidde een opsporingsbericht voor Robert ‘Bobby’ E. Crimo III (21), die werd omschreven als een witte man. Uiteindelijk zag een agent Crimo in zijn gesignaleerde wagen. De man vluchtte, maar kon na een urenlange klopjacht bij een korte achtervolging op de snelweg gestopt worden in Lake Forest, Illinois. Hij kon zonder problemen opgepakt worden.

Crimo werd in eerste instantie gezocht als iemand die de politie meer informatie kon geven over het onderzoek, en is nog niet officieel als verdachte benoemd. ‘Maar we geloven dat deze persoon verantwoordelijk is voor wat er is gebeurd’, verklaarde een politiewoordvoerder. Crimo is nog niet aangeklaagd. Over een motief bestaat nog geen duidelijkheid.

Vanop dak

Kort na het start van de optocht ter gelegenheid van de Amerikaanse nationale feestdag weerklonken schoten, en de stoet is meteen stilgelegd. Volgens getuigen op onder andere CBS zou de schutter het vanop het dak van een gebouw op de deelnemers van de parade gemunt hebben. Dat kon de politie echter nog niet bevestigen. De politie zei wel dat de slachtoffers lukraak uitgekozen leken. Aanwezigen zeggen dat er minutenlang onophoudelijk schoten klonken. De deelnemers zochten dekking in de winkels langs het parcours.

Highland Park bevindt zich in de staat Illinois, op zo’n 40 kilometer ten noorden van Chicago. Op veel locaties in de VS vinden op 4 juli optochten plaats om de nationale feestdag te vieren. In veel nabijgelegen steden zijn de festiviteiten uit voorzorg afgelast. Ook op de stranden in de omgeving mogen uit veiligheidsoverwegingen geen mensen samenkomen.

‘Geschokt’

De Amerikaanse president Joe Biden verklaarde ‘geschokt’ te zijn door de schietpartij. Hij beloofde ook om de ‘strijd tegen de epidemie van het wapengeweld’ niet op te geven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig