Achttien doden bij protesten in autonome regio Oezbekistan
Op beelden van lokale media is te zien hoe het Oezbeekse leger wordt ingezet.  Foto:  rtr

Bij de protesten die eind vorige week uitbraken in de autonome Oezbeekse regio Karakalpakië zijn al achttien doden en meer dan 200 gewonden gevallen. Dat heeft het Oezbeekse gerecht gemeld. De betogers vrezen de plannen van de Oezbeekse regering om de autonomie van de regio in te perken.

Bij protestacties op vrijdag en zaterdag kwam het tot geweld tussen de manifestanten en de ordehandhavers. ‘Achttien mensen zijn aan hun verwondingen bezweken tijdens de massale onrust in Noekoes’, verklaarde Abror Mamatov van het Oezbeekse parket aan het Russische persagentschap Ria Novosti. Nukus is de hoofdstad van de provincie Karakalpakië. Volgens de Oezbeekse nationale garde raakten 243 mensen gewond.

516 betogers werden door de veiligheidsdiensten opgepakt toen een betoging vrijdag uiteen werd gedreven, aldus de nationale garde. De meesten onder hen zouden ondertussen weer zijn vrijgelaten.

Achttien doden bij protesten in autonome regio Oezbekistan
Lokale media tonen een uitgebrande vrachtwagen na de rellen.  Foto:  rtr

Grondwetshervormingen

De protesten in Karakalpakië zijn een reactie op voorgestelde grondwetshervormingen van president Sjavkat Mirzijojev. Daarbij zouden amendementen over de autonomie van het gebied aangepast worden.

De president heeft Noekoes zaterdag bezocht. Hij kondigde daarbij een noodtoestand van een maand af in de regio. Mirzijojev maakte ook bekend dat de grondwetswijzigingen zouden worden ingetrokken.

Karakalpakië, aan de kust van het Aralmeer in het noordwesten van Oezbekistan, is een verarmde regio die al tientallen jaren te kampen heeft met milieurampen. Zo zorgde irrigatie voor de katoenteelt ervoor dat het Aralmeer steeds kleiner werd en het landbouwgif dat werd gebruikt, maakt de Karalpakken ziek. De Sovjet-Unie ontwikkelde er in de tweede helft van de vorige eeuw bovendien biologische wapens, die er achteraf ook werden gedumpt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig