Een 22-jarige Deen opende het vuur in een winkelcentrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Drie mensen kwamen om, vier anderen raakten ernstig gewond.

De politie gaat ervan uit dat de dader alleen handelde. Ze waren op de hoogte van de man, maar ‘in de periferie’. ‘Hij was bekend bij de psychologische diensten’, zo zei de politie. Hij zou verschillende keren in een psychiatrische instelling verbleven hebben. Bij zijn eerste verschijning voor de rechter kwamen alle partijen overeen dat de man mentaal onderzocht moet worden.

Hij verblijft nu nog in voorhechtenis in een gesloten afdeling van het ziekenhuis, maar wordt overgeplaatst naar een psychiatrische gevangenis zodra daar plaats is. Hij wordt aangeklaagd voor moord en poging tot moord. De rechter besliste verder dat de namen van de slachtoffers en de dader niet publiek worden gemaakt. Op een persconferentie zei een politiewoordvoerder dat de man meewerkt aan het onderzoek.

Sociale media

De afgelopen dagen had de man op sociale media verschillende video’s geplaatst waarin hij met wapens pronkte. Hij schreef daarbij dat niets hem nog iets kan schelen en dat zijn medicatie niet werkt. Daarbij noemde hij Quetiapine, een medicijn tegen psychoses door schizofrenie of ernstige depressie.

Naast video’s maakte hij ook foto’s waarop hij poseert met wapens tegen zijn slaap gedrukt. Vlak voor de aanslag poste hij verschillende liedjes over wapens. De sociale media van de man worden verder onderzocht. De politie vraagt om beelden vanop zijn sociale media niet langer te verspreiden.

Voor de feiten van zondagavond gebruikte de man een automatisch wapen. Bij zijn arrestatie vonden de agenten nog een geweer, munitie en een mes. Zijn wapens werden legaal aangekocht, maar zelf had de man geen wapenvergunning. Hij kende niemand van de slachtoffers en selecteerde die willekeurig. De politie zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat het om een terroristische daad zou gaan. De Deense krant B.T. zegt dat ze foto’s hebben waarop te zien is dat de man telefoneert voor en tijdens zijn arrestatie. De politie ging daar echter niet verder op in.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig