Bij de schietpartij in een winkelcentrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn drie doden gevallen. Dertig mensen raakten gewond, waarvan vier ernstig. De 22-jarige Deen die werd opgepakt ‘was bekend bij de psychologische diensten’, aldus de politie.

De schietpartij vond plaats rond 17.30 uur in winkelcentrum Field’s op het eiland Amager, gelegen tussen het stadscentrum van Kopenhagen en de luchthaven. Een man met een automatisch wapen schoot in het rond.

Een tiental minuten na de feiten werd een 22-jarige man van Deense origine opgepakt, die een vuurwapen en munitie bij zich had. De politie in Kopenhagen verklaarde dat de man een bekende was van de politie, maar ‘slechts zijdelings’. ‘De verdachte was ook bekend bij de psychologische diensten’, verklaarde politiechef Sören Thomassen maandagochtend.

De politie heeft ook bevestigd dat de beelden die online circuleerden van de verdachte, echt lijken. Daarbij poseert de man met wapens, doet hij alsof hij zichzelf wil doodschieten en heeft hij het over psychofarmaca die ‘niet werken’.

Geen terreur

Volgens de politie wijst niets erop dat het om een terroristische daad gaat. De verdachte werd ondertussen aangeklaagd voor moord en wordt vandaag ondervraagd door een rechter.

Bij de aanval kwamen twee zeventienjarige Denen om, een man en een vrouw, en een 47-jarige Rus die in Denemarken woonde. Dat heeft de politie verklaard. Vier mensen werden in kritieke toestand naar het ziekenhuis afgevoerd, maar zijn intussen stabiel. Het gaat om twee Deense vrouwen van 19 en 40, en een 50-jarige man en een 16-jarige vrouw uit Zweden. In totaal raakten 30 mensen gewond.

Op een persconferentie van het ziekenhuis werd gezegd dat alle slachtoffers snel hulp kregen. Slechts enkele minuten nadat de schutter het vuur opende, kwamen de eerste ambulances aan. In totaal rukten 31 ambulances op, ook ziekenhuizen uit de regio boden hun hulp aan. De Deense premier Mette Frederiksen bezocht intussen het plaats delict om haar steun te betuigen aan de slachtoffers.

Geen aanwijzingen van terreur bij schietpartij Kopenhagen, verdachte kreeg eerder psychologische hulp
Foto:  rtr

Het winkelcentrum - het tweede grootste van het land - ligt vlakbij de Royal Arena, waar zondagavond een megaconcert van Harry Styles geprogrammeerd stond. Dat concert zou in eerste instantie doorgaan, na overleg met de politie, met name omdat zeker de helft van het publiek al binnen was. Uiteindelijk werd de show toch afgelast.

‘We waren slechts enkele minuten in het winkelcentrum en toen zagen we mensen op de roltrappen rennen’, zegt een 16-jarig meisje die het winkelcentrum bezocht. ‘We waren op weg naar het concert van Harry Styles, maar deden eerst nog wat boodschappen’, vertelt ze aan een Zweedse krant. Het meisje ligt momenteel in het ziekenhuis en moet zo meteen onder het mes om een kogel te laten verwijderen.

Andere getuigen zeggen dat ze eerst dachten dat het om een dief ging. ‘Ik hoorde schoten en schuilde achter de toonbank van een winkel’, zegt een ooggetuige op de Deense televisiezender TV2. Volgens de getuige was de man erg rustig.

Ook een event dat voor zondagavond gepland stond in het zuiden van het land, om het einde van de drie etappes van de Ronde van Frankrijk in Denemarken te vieren, ging niet meer door. De Deense kroonprins en premier Mette Frederiksen hadden hierbij aanwezig geweest moeten zijn.

Geen aanwijzingen van terreur bij schietpartij Kopenhagen, verdachte kreeg eerder psychologische hulp
Foto:  AFP

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig