In Italië zijn minstens zes mensen om het leven gekomen door de instorting van een gletsjer. Er zijn ook minstens acht gewonden en er worden nog trekkers vermist. Dat melden de hulpdiensten.

Het ongeval deed zich zondagnamiddag voor op de Marmolada. Dat is de hoogste top in de oostelijke Dolomieten, 3.300 meter hoog. Een groep trekkers bevond zich op het populaire wandelpad richting de top, en werd meegesleurd door de lawine van sneeuw, ijs, en rotsen toen de top van de gletsjer plots naar beneden kwam.

Volgens de Italiaanse omroep RAI werd gisteren op de Marmolada het temperatuurrecord bereikt, met zo’n 10 graden op de top.

‘Door het breken van een rotsblok ontstond een spleet in de gletsjer’, aldus de hulpdiensten. Aanvankelijk was sprake van vijf overlijdens, maar later kwam een woordvoerster van de reddingsdiensten met een nieuwe balans: zes doden. Zeker acht anderen raakten gewond, van wie twee in levensgevaar zouden zijn. Zij werden naar ziekenhuizen in de buurt gebracht. Met helikopters en reddingshonden wordt op dit moment gezocht naar nog eens tien vermisten. Over de nationaliteiten van de slachtoffers is er nog geen informatie.

Gletsjer stort in in Italiaanse Alpen: minstens zes doden
Foto:  reuters

Op sociale media worden filmpjes gedeeld van de ramp. Daarop is te zien en te horen met wat voor een enorme kracht het stuk gletsjer naar beneden stortte. Een twitteraar getuigt dat het een vliegtuig leek, zo lawaaierig was het.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig