Red Panthers openen met 4-1 zege tegen Zuid-Afrika
  Foto:  belga

De Belgische hockeyvrouwen hebben zondagnamiddag hun eerste groepswedstrijd op het WK met ruime cijfers gewonnen. De Red Panthers (FIH 6) versloegen Zuid-Afrika (FIH 15) met 4-1 in het Spaanse Terrassa, samen met het Nederlandse Amstelveen gaststad.

De Belgische hockeyvrouwen domineerden het eerste kwart, maar kwamen niet tot scoren. In het tweede kwart ging het plots snel, en Stéphanie Vanden Borre (16. en 17.) zorgde telkens op strafcorner voor de dubbele voorsprong. Zuid-Afrika milderde nog voor de pauze tot 2-1, via Jean-Leigh du Toit (23.) op strafcorner.

Na de rust gingen de Panthers op zoek naar de derde treffer, aanvankelijk zonder succes. Ze moesten geduld hebben tot acht minuten voor tijd toen Charlotte Englebert (52.) - met een nieuwe strafcorner - België op 3-1 bracht. Opnieuw Englebert (56.) zette met een veldgoal de 4-1 eindstand op het scorebord.

Nog in groep D speelden Australië (FIH 3) en Japan (FIH 11) zaterdagavond al tegen elkaar op de eerste speeldag in Terrassa. De Hockeyroos haalden het met 2-0 na twee late treffers. Dinsdag (21u30) spelen de Belgische hockeyvrouwen hun tweede partij tegen Australië. Daags nadien (woensdag om 18 uur) volgt de groepsafsluiter tegen Japan.

De Panthers, die brons veroverden op het vorige EK in 2021, moeten hun poule winnen om rechtstreeks door te stoten naar de kwartfinales. De nummers twee en drie werken een achtste finale (cross-overs) af. De nummer twee van groep D, de groep van de Panthers, treft de nummer drie van groep A. De nummer drie van groep D ontmoet de nummer twee van groep A. Die bestaat uit topfavoriet en nummer 1 van de wereld Nederland, Duitsland, Ierland en Chili.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig