Rusland zegt dat het controle over Lysytsjansk heeft, en dus over heel Loehansk. Eerder op zondag had de Oekraïnse generale staf al gemeld dat Russische troepen de strategisch gelegen stad binnengetrokken waren, maar Oekraïne ontkent dat Lysytsjansk gevallen is

Rusland heeft de grootstad Lysytsjansk in het oosten van Oekraïne ingenomen, meldt minister van Defensie Sergej Sjojgoe. Moskou heeft zo de volledige controle over de zelfverklaarde volksrepubliek Loehansk, heeft Sjojgoe volgens een persbericht aan president Vladimir Poetin gemeld. De Russische troepen en de pro-Russische separatisten ‘hebben de volledige controle overgenomen van Lysytsjansk en andere steden in de buurt, waaronder Belogorovka, Novodroejesk, Maloriazantsevo en Belaja Gora’, klinkt het nog in een persbericht.

Ook Serhij Hajdaj, de gouverneur van Loehansk, meldt via Telegram dat de Russen een opmars maken en ‘voet aan de grond hebben gekregen in het district Lysytsjansk’. Het is niet duidelijk of er zich ook Oekraïense soldaten in de stad bevinden.

Rusland meldde ook al de stad volledig omsingeld te hebben. Berichten vanuit het oorlogsgebied kunnen erg moeilijk onafhankelijk geverifieerd worden.

Oekraïne spreekt tegen dat de oost-Oekraïense stad Lysytsjansk gevallen is. De stad is niet volledig onder Russische controle, zei een woordvoerder van het ministerie van Defensie aan de Britse openbare omroep BBC. De situatie is sinds enkele dagen wel “zeer intens”, aangezien Russische troepen de stad voortdurend aanvallen.

Lysytsjansk was na de val van Severodonetsk de laatste grote stad onder Oekraïense controle in Loehansk.

Russische media tonen beelden van separatisten of Russische troepen die door de straten van Lysytsjansk paraderen. Ook wordt door Russische bronnen via Twitter een video verspreid waarin een Russische vlag is te zien die naar verluidt op de ruïnes van het administratieve centrum van de stad is geplaatst. Die informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. 

Volgens de generale staf rukt Rusland ook op richting Charkiv en Slovjansk, maar werden aanvallen in de richting van beide steden door de Oekraïense soldaten afgeslagen.

Ook richting Bachmoet, een belangrijk verkeersknooppunt in de regio Donetsk, blijven er gevechten plaatsvinden. De Russen proberen ook Spartak, een voorstad van de stad Donetsk, te bestormen, zegt Oekraïne.

In het zuiden van Oekraïne vonden zware luchtaanvallen plaats op Ivanivka, in de regio Cherson, dat zaterdag opnieuw werd ingenomen door de Oekraïense troepen. En ook Mykolaiv werd beschoten door raketten. De Oekraïense berichten over aanvallen zijn evenmin onafhankelijk geverifieerd worden.

Nog in het zuiden meldt de burgemeester van Melitopol, Ivan Fjodorov, dat een van de vier Oekraïense militaire basissen geraakt werd door 30 raketten. Militair materieel en verschillende brandstofdepots werden getroffen, waardoor er urenlang explosies te horen waren. Nog in de stad zou een Russische trein ontspoord zijn, die voorraden moest voorzien voor de Russen. De in- en uitgangen van de stad zijn geblokkeerd, zegt Fjodorov.

Rusland claimt verovering hele regio Loehansk: ‘Hebben controle over Lysytsjansk’
Lysytsjansk.   Foto:  REUTERS

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig