Politiechef Uvalde neemt ontslag uit gemeenteraad in nasleep schietpartij basisschool
Pete Arredondo  Foto:  VIA REUTERS

Meer dan een maand na de schietpartij die op een basisschool in Uvalde in de Amerikaanse staat Texas aan 21 mensen het leven kostte, heeft de politiechef van het schooldistrict zijn ontslag als gemeenteraadslid ingediend. Dat melden Amerikaanse media zaterdag.

In zijn ontslagbrief schrijft Pete Arredondo dat de beslissing om terug te treden uit de gemeenteraad ‘in het belang van Uvalde’ wordt genomen.  ‘De burgemeester, de gemeenteraad en het stadspersoneel moeten zonder afleiding kunnen blijven functioneren’, zo staat volgens Uvalde Leader News en ABC News in de ontslagbrief. 

Een 18-jarige schutter was eind mei een basisschool in Uvalde binnengedrongen. Hij doodde er negentien kinderen en twee leerkrachten. Pas een uur en een kwartier nadat de tiener het vuur had geopend, stormden agenten de school binnen en doodden ze hem. Nochtans zouden er al na drie minuten negen agenten aan de school zijn aangekomen, en nam hun aantal daarna geleidelijk toe. 

Er kwam veel kritiek op de aarzelende reactie van de politie. Arredondo werd ruim een week geleden al geschorst als politiechef. 

Arredondo was nog maar begin mei verkozen in de gemeenteraad van Uvalde. Op 31 mei, een week na de schietpartij, heeft hij de eed als gemeenteraadslid afgelegd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig