camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Brussel

Zwarte Vijvers worden groener in stadsvernieuwingsproject

De omgeving van metrostation Simonis wordt groener: in Sint-Jans-Molenbeek en Koekelberg komen nieuwe fietspaden, speelruimtes en culturele centra.

zaterdag 2 juli 2022 om 3.25 uur

De Simonisfontein. ycs

In een volgende en zesde stadsvernieuwingproject pakt het Brusselse Gewest ook buurten aan in Sint-Jans Molenbeek en Koekelberg. De vernieuwing berust op drie pijlers: langs spoorlijn L28 wordt een fietsers- en voetgangerspad aangelegd, mét groene zones.

Er komen fietspaden tussen Belgica, Simonis en Ossegem (vanaf de Leopold II-laan). Ook worden de esplanade van het Simonisplein en de zijstraten van de Leopold II-laan heraangelegd, waarbij een nieuw gewestelijk sociocultureel centrum (op het Eugène Simonisplein 11-13) wordt gebouwd.

Ten derde wil het Gewest een aantal open ruimten tussen het Koninklijk Atheneum Sippelberg en het Zwarte Vijversplein met elkaar verbinden via een zogenaamd ‘groene schoolparcours’.

De heraanleg zal meer dan vijftig miljoen euro kosten en moet bijdragen aan een gezonde, groene stad. Het gaat om armere wijken, die veelal gespeend bleven van groen en investeringen.

Wijkvernieuwing

‘Dit stadsvernieuwingscontract is bedoeld om de Leopold II-laan rustiger te maken, gescheiden fietspaden aan te leggen en de Simonisfontein met het Saincteletteplein te verbinden’, zei staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels) op een persconferentie vrijdag. ‘In de komende jaren gaan we veel aandacht besteden aan de wijk van Zwarte Vijvers’, zei burgemeester van Molenbeek Catherine Moreaux (PS). ‘Zo krijgt het plein van Zwarte Vijvers een volledige herinrichting.’

De heraanleg wordt gecombineerd met kleinere wijkprojecten in Molenbeek (Zwarte Vijvers) en Koekelberg (Jacquet), waar de infrastructuurwerkzaamheden zullen plaatsvinden. In die laatste gemeente omvatten de plannen een nieuw Franstalig kinderdagverblijf met een tuin, de bouw van twaalf woningen en een ‘lichte’ renovatie van zaal Cadol.

Op een terrein aan de Cubismestraat en de Jean Jacquetstraat moeten zes nieuwe appartementen worden gebouwd met een medisch centrum op de gelijkvloerse verdieping.

Buurtstad

In Molenbeek zet het Gewest eveneens in op nieuwe speelplekken, groenere ruimtes en het lichamelijke en geestelijke welzijn van jongeren. Twee ‘ongezonde woongebouwen’ op de Ransfortstraat 29 en de Piersstraat 14 worden gerenoveerd, belooft Brussel.

Het programma past helemaal binnen de visie van een ‘buurtstad’ die ook rekening houdt met de klimaatuitdagingen en tewerkstelling aanmoedigt. Zo krijgen de wijken een tewerkstellingcentrum, of ‘projecthotel’, wat bewoners zal bijstaan die een eigen bedrijf willen opstarten.

Een opleidingscentrum voor bestrating en afwerking in de bouw, waar langdurig werklozen ingeschakeld zullen worden, behoort ook tot de plannen.

De werkzaamheden moeten afgelopen zijn in 2029. Een aannemer is tot nu toe nog niet gevonden, zegt een woordvoerder.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen