Rock Werchter | Pearl Jam: Een messias zonder lakschoenen
Pearl Jam op Rock Werchter 2022.  Foto: Koen Bauters

Pearl Jam stond al voor de zesde keer als headliner op Rock Werchter, maar dit was wellicht de bijzonderste. Precies 22 jaar geleden traden de grungerockers aan op het Roskilde-festival. Het werd een tragedie.

In het gedrum voor het Roskilde-podium brak toen paniek uit. Er stierven negen toeschouwers. Het eerste concert van de Amerikanen op Belgische bodem moest een paar dagen later op de wei van Werchter plaatsvinden, maar werd gecanceld.

‘Het is een beetje een moeilijke avond voor ons’, zei een emotionele Eddie Vedder met bevende stem een heel eind ver in de set. ‘Die dag heeft ons leven voor altijd veranderd.’ Hij vertelde hoe hij sommige van de getroffen families in de jaren na het drama had leren kennen en hoe dankbaar hij was dat ze hen in hun leven hadden toegelaten.

Het was dat typische moment in een Pearl Jam-show waarin die van een geweldig optreden in een groots moment veranderde en de massa een werd. Een zee van smartphonelampjes gaf ‘Long road’ vervolgens extra gloed, terwijl Vedder zong dat we deze weg allemaal samen zouden bewandelen.

Goudklompjes

De frontman is 57, maar nog altijd een onvermoeibaar podiumbeest, al dolde hij minder als een wildeman over het podium. Vandaag is hij een verzoener, iemand die samenhorigheid als een vaandel draagt, ook al is het publiek van deze verweerde bende witte rockers wellicht minder divers dan hij zou hopen. Een messias als Nick Cave, maar dan een stuk aaibaarder. En hij draagt geen lakschoenen.

Meerdere keren vroeg Vedder of iedereen safe was en toonde hoe we onze armen moesten kruisen als het ergens met iemand fout liep, want ‘een song stilleggen is minder belangrijk dan iemands veiligheid’.

De liedjes moesten gelukkig nooit onderbroken worden. De band pulkte twee uur lang als een loeiende stoomtrein het beste uit zijn oeuvre en, zoals gewoonlijk, ook dat van anderen. ‘Rain’ van The Beatles opende de set met een knipoog naar de zondvloed eerder op de dag. ‘I believe in a better world for me and you’, zong Vedder even later in ‘I believe in miracles’, tekstregels die hij had geleend van The Ramones. Neil Youngs ‘Rockin’ in the free world’, dat door de oorlog in Oekraïne opnieuw aan urgentie had gewonnen, sloot de avond af.

De echte goudklompjes zaten daartussen. Veel songs uit hun debuut Ten, waar na 31 jaar nog steeds geen sleet op zit. ‘Even flow’, met zijn metalige moordbas die aan ‘Voodoo chile’ van Jimi Hendrix deed denken. ‘Jeremy’, dat Vedder met zijn hand rond het microsnoer geklemd zong. Het epische ‘Porch’ toonde hoe de band nog altijd een onstuitbare machine kan zijn. Maar ook andere ‘oudjes’, zoals ‘Elderly woman behind the counter in a small town’, dat de zanger opdroeg aan ‘de kleine stad’ Werchter. Het schurende ‘Corduroy’ en het ziedende ‘Do the evolution’. Of het kampvuurmoment ‘Nothingman’, waarbij Vedders dampende hoofd voor de rook zorgde.

Ode aan het leven

Met zijn laatste albums maakte Pearl Jam nog weinig indruk, maar het van het recente Gigaton geplukte ‘Dance of the clairvoyants’ deed het meer dan behoorlijk. Gitarist Mike McCready, een Duracellkonijn dat iets te graag zijn onvermoeibare vingervlugheid etaleert, strooide met enkele spaarzame, funky gitaarriedels.

‘Daughter’ schonk Vedder aan ‘Sam, 22, die pas van ons is heengegaan’. In de tekst smokkelde hij een stukje ‘The wall’ van Pink Floyd, maar hij veranderde de tekst: ‘Government, leave those women alone’, klonk het, een sneer naar het Amerikaanse Supreme Court, die het abortusrecht voor vrouwen op de helling zette.

‘Black’, met voormalig Peppers-gitarist Josh Klinghoffer op de piano, balde al die epiek en tragiek in een grandioze song. Zo werd de set van Pearl Jam een grote ode aan het leven, die zijn hoogtepunt vond, hoe kan het ook anders, in ‘Alive’. ‘Oooohooo, I’m still alive’ klonk het voor de tigste keer uit tienduizenden kelen. Na twee jaar corona en oorlogsleed in het niet zo verre Oosten bleek dat een extra warme gedachte.

Pearl Jam (*****), gezien op 30/6 op Rock Werchter.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig