Proces tegen Amerikaanse basketballer Brittney Griner vandaag gestart in Rusland
De basketballer moet gedurende haar proces in hechtenis blijven.  Foto: ap

Het Russische proces tegen basketballer Brittney Griner, die verdacht wordt van drugssmokkel, zal achter gesloten deuren plaatsvinden. De Amerikaanse werd net voor de oorlog in Oekraïne aangehouden voor ‘cartridges die naar cannabis roken’.

Het proces tegen Brittney Griner is sterk politiek geladen gezien de oorlog in Oekraïne en de gespannen relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland. Maandag vond er achter gesloten deuren al een eerste hoorzitting plaats in Khimki, een voorstad van Moskou.

De 31-jarige basketballer werd op 17 februari op een luchthaven in de buurt van de hoofdstad Moskou gearresteerd omdat ze in het bezit was van ‘vapecartridges die roken naar cannabisolie’, zo klonk het eerder in een verklaring van de Russische douane. Daarvoor riskeert ze een gevangenisstraf van tien jaar. Nadat bekend was geraakt dat het proces vandaag zou starten, beval de rechter dat Griner voor de duur van het proces in hechtenis moet blijven.

Haar aanhouding werd pas op 5 maart bekendgemaakt, vijftien dagen na haar arrestatie. In tussentijd was Rusland buurland Oekraïne binnengevallen, met een internationale crisis en Amerikaanse sancties voor Moskou als gevolgen. Washington vreest dat de basketbalvedette gebruikt wordt als middel om druk te zetten in het conflict met Rusland en waarschuwde er al voor dat Amerikanen in Rusland riskeren willekeurig opgepakt te worden.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig