‘Zalm verkocht krijgen bij je kinderen doe je met dit recept!’ schrijft Sofie Dumont in haar uitbundige nieuwe kookboek Happy moments. Maar je kunt dat recept ook gebruiken voor witte vis in plaats van zalm, of voor quinoa in plaats van rijst. Het is een heel slimme formule om met weinig moeite, en met weinig bijzondere ingrediënten, toch iets genereus op tafel te zetten.

Romige Toscaanse zalm met crispy rijst

Voor 4 personen:

Voor de zalm:

• 4 zalmfilets zonder vel of graten

• zwarte peper van de molen

• zout

• 2 eetlepels olijfolie

• 1 gewassen citroen, in schijven

• 4 teentjes knoflook, fijngesnipperd

• 1 ui

• 300 g spinazie

• 150 g zachte zongedroogde

• tomaten, grofgesneden

• 250 ml room naar keuze

Voor de gebakken rijst:

• 1 kleine broccoli

• 1 grote ui

• 2 wortels

• 2 zakjes gekookte rijst

• 2 eetlepel arachideolie

• 1 eetlepel sojasaus

• 1 eetlepel rijstazijn

• 1 lente-ui

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

2. Snijd de broccoli, ui en wortel fijn. Leg de groenten samen op een ovenplaat met de rijst en meng er de olie door. Verdeel mooi open op de plaat en bak 25 minuten op 195 °C. Meng er de sojasaus en rijstazijn door. Werk af met fijngesneden lente-ui.

3. Kruid de zalmfilets met peper en zout. Bak ze kort en krachtig aan in een hete pan met 2 eetlepels olijfolie. Haal ze even uit de pan.

4. Bak de citroenschijven aan beide kanten en leg ze op de zalm.

5. Doe nu de fijngesneden knoflook en ui in de pan, bak kort op en voeg de spinazie, tomaatjes en room toe. Duw de zalm en citroen ertussen en laat 5 minuten sudderen.

6. Zet alles op tafel en schep op.

Foto: Bramski

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig