Of je hem nu in de oven bakt of in de smeulende kolen van een kampvuur, een aardappel in de schil moet het vooral hebben van de vulling die hij krijgt. Yotam Ottolenghi weet daar natuurlijk raad mee, en beperkt zich voor zijn eigenzinnige kruidenboter tot enkele welgemikte smaakmakers: uien en rozenharissa – en je kunt ook echt wel gewone harissa gebruiken in de plaats.

Voor 4 personen:

• 4 middelgrote aardappelen (elk ongeveer 250 g)

• 2 el olijfolie

• Zeezoutvlokken

• 3 lente-uitjes, in fijne ringetjes gesneden

• 1 citroen, in parten gesneden

Voor de harissa-uienboter:

• 60 ml olijfolie

• 2 uien, fijngesnipperd (350 g schoongemaakt gewicht)

• 80 g ongezouten boter, heel zacht maar niet gesmolten

• 1 el rozenharissa*

• 2½-3 el (10 g) peterselie, fijngehakt

• Zeezoutvlokken

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Wrijf de aardappelen in met de olie en een eetlepel zout, zodat het zout aan de schil kleeft, en leg ze op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Bak een uur en 20 minuten, tot ze helemaal zacht zijn.

2. Maak intussen de harissa-uienboter. Doe de uien in een grote steelpan met de olie en ¾ theelepel zout, en roerbak ze 16-18 minuten op middelhoog vuur, tot ze heel zacht zijn en goudbruin. Schep ze in een kom, laat ze afkoelen en voeg er vervolgens al de andere ingrediënten voor de boter aan toe, met een stevige snuf zoutvlokken. Meng goed.

3. Zodra de aardappelen genoeg zijn afgekoeld om ze in je handen te houden, kun je ze overlangs opensnijden en een beetje openduwen. Strooi er zoutvlokken in en schep daarop een royale lepel harissa-uienboter. Werk af met de lente-uitjes. Serveer met de citroenpartjes, waarmee je je aardappel naar believen nog kunt opfrissen.

Een recept van Yotam Ottolenghi, foto Louise Hagger © The Guardian

*ROZENHARISSA is harissa met rozenblaadjes, voor een smaak die tegelijk pittig en floraal is. Je vindt het kant-en-klaar in onlineshops, maar kunt het ook zelf maken door een paar eetlepels gedroogde rozenblaadjes door gewone harissa te mixen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig