Ook aantal overlijdens door corona neemt weer toe
De coronacijfers gaan weer in het rood.  Foto: reuters

Na een stijging van het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames, stijgt nu ook het aantal overlijdens weer. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Tussen 21 en 27 juni stierven elke dag gemiddeld zes coronapatiënten, een stijging van 17 procent.

Er zijn intussen 31.918 Belgen overleden aan covid-19. Tussen 21 en 27 juni testten er dagelijks gemiddeld 4.381 personen positief op het virus, een stijging van 44 procent.

Tussen 24 en 30 juni werden dagelijks gemiddeld 108,6 personen met een coronabesmetting opgenomen in het ziekenhuis (+23 procent). Er liggen 1.352 coronapatiënten in het ziekenhuis (+25 procent), van wie 75 (+10 procent) op de intensieve zorg.

De positiviteitsratio bedraagt 29,8 procent (+3,1 procent). Het reproductiegetal, dat staat voor de snelheid waarmee het virus zich verspreidt, daalt wel tot 1,13. Als het cijfer hoger is dan een, dan betekent dat dat de pandemie wordt aangewakkerd.

Viroloog Steven Van Gucht stelt dat hoewel er nu een stijging is van het aantal patiënten op de intensieve zorg en van de overlijdens, het om relatief lage aantallen gaat in vergelijking met vorige golven. Hij raadt mensen met een kwetsbare gezondheid wel aan om voorzichtig te blijven.

Sciensano meldt nog dat het aantal gevallen een steile opgang maakt bij de werkende bevolking. Die stijging is twee weken geleden al vastgesteld, maar zet zich voort in tal van sectoren. Het gaat onder meer om de zorgsector, luchtvaart en publiek transport, verschillende productietakken en binnen de overheid. In die sectoren ligt de incidentie ook tot drie keer hoger dan bij de algemene bevolking en dubbel zo hoog als bij de werkende bevolking. Opvallend is dat die trend niet op te merken is bij niet-medische contactberoepen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig