Cassidy Hutchinson, de kroongetuige van de Capitoolcommissie die Donald Trump dinsdag beschuldigde van fysiek geweld tegen zijn eigen medewerkers, is gek. Dat verklaarde de voormalige president donderdag in een interview met de extreemrechtse Amerikaanse televisiezender Newsmax.

‘Ze leeft in een fantasiewereld’, aldus Trump. Hutchinson vertelde dinsdag in een openbare hoorzitting aan de commissie die de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw onderzoekt onder meer dat Trump fysiek geweld gebruikte tegen een van zijn medewerkers.

Het voorval vond plaats op 6 januari 2021, na afloop van een speech die de president had gegeven op een bijeenkomst van zijn supporters. Trump wilde naar het Capitool, waar de boel op dat moment al flink uit de hand aan het lopen was, maar zijn medewerkers reden hem naar het Witte Huis. Trump greep daarop naar het stuur van de wagen en toen de toenmalige chef van de geheime dienst Bobby Engel hem probeerde tegen te houden, greep Trump die naar de keel. ‘I am the fucking president. Breng me naar het Capitool’, riep Trump daarbij uit volgens Hutchinson.

De oud-medewerker getuigde ook dat Trumps advocaat Rudi Guilliani al dagen voor 6 januari informeerde ‘of ze ook zo opgewonden was’ over die betreffende dag. Verder zegt ze dat er ‘vanaf eind december 2020’ herhaaldelijk gesproken werd over de Proud Boys en de Oath Keepers, twee extreemrechtse groeperingen van Trumpsupporters waarvan veel leden uiteindelijk het Capitool bestormden.

Voormalige rechterhand

Hutchinson is de voormalige rechterhand van Trumps stafchef Mark Meadows en was daarmee bijzonder goed ingevoerd in het reilen en zeilen in het Witte Huis. Haar bureau bevond zich bovendien praktisch naast het kantoor van de president. Bij het incident in de dienstwagen was ze evenwel niet aanwezig. Dit hoorde Hutchinson in een gesprek met andere medewerkers, waar ook Engel bij aanwezig was.

Trump beweert dat Hutchinson graag voor hem wilde werken, maar dat hij van verschillenden te horen kreeg dat hij haar maar beter niet kon aannemen. ‘Ze werd niet gerespecteerd door medewerkers in het Witte Huis’, verklaarde Trump. ‘Ze zeiden tegen me: “Blijf bij haar uit de buurt.” Ik zal niet zeggen wat ze precies tegen haar hadden, maar ze hadden een heleboel redenen om me voor haar te waarschuwen.’ Ook zei Trump donderdag dat hij Hutchinson ‘nauwelijks kende’ en niks van haar afwist.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig