camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

donderdag 30 juni 2022 om 17.00 uur

1 Biden belooft opnieuw militaire steun aan Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nieuwe militaire hulp beloofd aan Oekraïne, ter waarde van 800 miljoen dollar (ongeveer 760 miljoen euro). ‘We zullen Oekraïne ondersteunen zo lang als nodig’, zei hij op de Navo-top in Madrid.

‘We zullen elke centimeter van het Navo-grondgebied verdedigen. Een aanval op één van ons is een aanval op ons allemaal’, zei Biden verder nog.

Russisch president Vladimir Poetin is er volgens Biden niet in geslaagd de Navo te verdelen. ‘We zijn meer verenigd dan ooit’, klonk het.

Lees alle nieuws over de oorlog in Oekraïne op de blog.

2 Vijf jaar cel voor Kucam

  rr

Melikan Kucam is in beroep veroordeeld tot vijf jaar cel en een boete van 48.000 euro voor mensensmokkel en passieve omkoping. Kucam verkocht humanitaire visa die hij mocht toekennen aan Syrische vluchtelingen van het kabinet van toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

3 Salmonella bij Barry Callebaut

  belga

Chocoladeproducent Barry Callebaut heeft de productie in de fabriek in het Oost-Vlaamse Wieze stilgelegd na de ontdekking van salmonella in een productielot. Alle chocoladeproducten die er na 25 juni zijn geproduceerd, werden geblokkeerd. ‘De robuuste voedselveiligheidsprogramma’s leidden ertoe dat lecithine snel kon worden geïdentificeerd als besmettingsbron’, luidt het in een persbericht van het bedrijf.

4 Israël ontbindt parlement

De Israëlische parlementsleden hebben gestemd voor de ontbinding van het parlement. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor de vijfde verkiezingen in 3,5 jaar tijd. De verkiezingen vinden plaats op 1 november. Van de 120 parlementsleden stemden er 92 voor de ontbinding van het parlement. Zo kan minister van Buitenlandse Zaken Yaïr Lapid vrijdag ook Naftali Bennett opvolgen als eerste minister.

5 Weer hogere energieprijzen

De prijzen voor elektriciteit en aardgas in Europa naderen opnieuw historisch hoge niveaus, nu er ongerustheid is over de energiebevoorrading komende winter. Op de stroom- en gasmarkten is er groeiende nervositeit over de aanvoer van Russisch gas. De vrees bestaat dat Moskou de kraan nog verder dichtdraait, waardoor tekorten dreigen deze winter. De stroomprijs in Duitsland – de referentie voor Europa – is deze week alleen al 12 procent gestegen tot 287 euro per megawattuur. Daarmee nadert de stroomprijs de absolute piek van 335 euro per megawattuur, die net voor kerst werd opgetekend.

6 Zedenzaak Gent gaat naar assisen

De zaak rond zedenfeiten die zich hebben afgespeeld op de Westerbegraafplaats in Gent in mei vorig jaar, moet voor een hof van assisen worden behandeld. De Gentse correctionele rechtbank ziet een causaal verband tussen de aanranding van het 14-jarige slachtoffer, dat na de feiten uit het leven stapte, en haar zelfdoding. De rechtbank verklaarde zich onbevoegd om uitspraak te doen over de twee meerderjarige beklaagden.

7 Geen padel meer in Brugse tennisclub

  belga

In een Brugse tennisclub mag ’s avonds en op zondag geen padel meer worden gespeeld. Dat heeft de Brugse burgerlijke rechtbank in kort geding beslist na meldingen van geluidsoverlast. De buren eisten dat de padelactiviteiten werd stilgelegd, zolang die niet in een afgesloten, geïsoleerde ruimte plaatsvinden. Ondergeschikt werd gevraagd om padel alleen toe te laten op weekdagen, van 10 tot 18 uur. KTC Azalea wierp op dat over dergelijke maatregelen door de rechter ten gronde beslist moeten worden, maar de kortgedingrechter oordeelde dat er wel degelijk sprake was van hoogdringendheid.

8 Overstromingen door regen in Oostenrijk

  afp

Hevige regenval heeft in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië, in het zuiden van het land, aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakt. Het water sleurde bomen en huizen mee en een persoon kwam om het leven. Reddingsdiensten en het leger zijn ter plaatse om de inwoners te evacueren. ‘We zijn op verschillende fronten tegelijk bezig’, zegt hulpverlener Bernd Riepan. ‘We hebben verschillende helikopters gestuurd, maar sommige boerderijen liggen zeer afgelegen.’ Volgens Riepan raakten meerdere huizen bedolven, maar het exacte aantal is nog niet bekend.

9 Man verdronken na sprong van brug

In Ranst is een 26-jarige man uit Lier om het leven gekomen in het Netekanaal. De man was vanaf een brug in het water gesprongen tijdens een zwembeurt, maar kwam niet meer boven. Na een zoektocht van enkele uren werd zijn lichaam gevonden. De feiten speelden zich af aan ‘Emblem-beach’, een strook naast het Netekanaal aan de brug van Emblem. Zwemmen is er eigenlijk verboden, maar het wordt er meestal wel gedoogd. Gezien de zomerse temperaturen zochten heel wat jongeren ook woensdagavond verkoeling rond en in het kanaal. Bij een van hen liep het mis toen hij vanaf de brug in het water sprong.

10 Al ruim 5.500 Oekraïense kinderen ingeschreven in Vlaams onderwijs

Er zijn op dit moment al 5.558 Oekraïense kinderen ingeschreven in het Nederlandstalige onderwijs in Vlaanderen en Brussel. In het kleuteronderwijs zijn 1.591 kinderen ingeschreven, van wie zeven in het buitengewoon onderwijs. In het lager onderwijs gaat het om 2.432 kinderen, van wie achttien in het buitengewoon. In het secundair onderwijs zijn 1.535 leerlingen ingeschreven, van wie elf in het buitengewoon en 1.360 in Okan-klassen.

Er komen in juli en augustus ook zomerscholen speciaal voor kinderen en jongeren uit Oekraïne.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen