OLT Rivierenhof | Lianne La Havas, een nachtegaal in het Rivierenhof
Lianne La Havvas.  Foto:  Jan van Hecke / cpu

Het Antwerpse Nachtegalenpark ligt een paar kilometer verwijderd van het openluchttheater in het Rivierenhof, maar dankzij Britse singer-songwriter Lianne La Havas was er gisteren heel wat overlap. Ze stelde er haar bejubelde, zelfgetitelde derde album voor aan een bijzonder toegewijd publiek.

Lianne La Havas stond bijna tien jaar geleden mee aan een bescheiden neosoul-revival met haar debuut Is your love big enough?. Ze leende haar stem uit aan onder meer Prince, Alt-J en Kae Tempest. De Londense is dan ook gezegend met een timbre dat zelfs de recentste beurscijfers of Facebookcommentaarsecties rustgevend en liefdevol kan laten klinken. Daarnaast beschikt ze intussen over een uitgebreide songcatalogus en is het in 2020 uitgebrachte Lianne La Havas haar sterkste album tot nog toe. Dat moest ze destijds nog via een livestream voorstellen. Deze keer was er wel een tastbaar publiek en de zanger/gitarist genoot zichtbaar van die menselijke aanwezigheid.

Op deze Europese tournee laat La Havas zich door een vierkoppige band omringen die zijn ondersteunende plaats perfect kent. De focus lag altijd op haar, tenzij ze zelf een van haar medemuzikanten (of zelfs roadie) in de kijker zette. Ze danste met tweede stem Frida Mariama Touray tijdens het heupwiegende ‘Read my mind’, terwijl toetsenist Sam Corwe het zijdezachte ‘Wonderful’ subtiel mocht aankleden. Bassist Shanice Bennett schakelde dan weer over op gitaar om alleen met haar frontvrouw het ingetogen ‘Courage’ te brengen.

Doseren

Neosoul durft al eens klef en melodramatisch te klinken doordat steeds dezelfde romantische clichés en metaforen bovengehaald worden door zangeressen met iets te afgelikt hartzeer. La Havas omzeilt die valkuil met oprechte breekbaarheid en begrijpt maar al te goed het belang van doseren. Geen geldingsdrang hier: haar stemuithalen waren spaarzaam en daardoor des te doeltreffender, zoals in opener ‘Sour flower’ of afsluiter ‘Bittersweet’. Het grootste divagedrag dat je haar kon verwijten, was het voortdurend op- en afzetten van haar zonnebril.

Terwijl voorprogramma Charlotte Dos Santos met vrij generische en kleffe ballads nog mikte op de playlists van kledingwinkels op de Meir, komen de nummers van La Havas beter tot hun recht in de slaapkamers op de bovenverdiepingen van die panden. Het gevaar bestaat dat zo’n liveshow vol knusse liefdesliedjes meer gegeeuw dan vonken oplevert, maar La Havas had gelukkig haar setlist doorspekt met enkele van haar meer uptempo songs. De haar volledig eigen gemaakte Radiohead-cover ‘Weird fishes’ was zo’n vroege opkikker: drummer Dan See was zelfs iets te gretig en zette het nummer verkeerdelijk te vroeg in. Single ‘Green & gold’ werd op veel gejuich onthaald, waarna ‘Midnight’ uitmondde in een collectief klap- en zangmoment.

Dankzij de idyllische setting, een devoot publiek en een artiest die dolgelukkig is dat ze weer mag optreden, was dit een betoverende ervaring. Benieuwd of La Havas die magie donderdagavond opnieuw kan creëren in The Barn van Werchter.

Lianne La Havas, gezien op 29/6 in OLT Rivierenhof****

Lianne La Havas speelt donderdag 30/6 op Rock WerchterJe wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig