Meerdere chocoladefabrieken leggen productie stil na ontdekking salmonella bij Barry Callebaut
Het magazijn van Barry Callebaut in Lokeren. De salmonella werd ontdekt op de productielocatie in Wieze.  Foto: Carlo Coppejans

Chocoladeproducent Barry Callebaut heeft de productie in de fabriek in het Oost-Vlaamse Wieze stilgelegd na de ontdekking van salmonella in een productielot. Maar omdat Callebaut ook levert aan andere chocoladefabrieken, is de productie ook elders (deels) stilgelegd.

Barry Callebaut ontdekte maandag een salmonellapositief productielot, vervaardigd in Wieze. ‘De robuuste voedselveiligheidsprogramma’s leidden ertoe dat lecithine snel kon worden geïdentificeerd als besmettingsbron’, luidt het in een persbericht van het bedrijf.

De producent bracht het federaal voedselveiligheidsagentschap (FAVV) op de hoogte van het incident en legde als voorzorgsmaatregel alle chocoladeproductielijnen in Wieze stil.

Alle chocoladeproducten na 25 juni geproduceerd in Wieze, werden geblokkeerd. Ook chocoladeverwerkers Neuhaus, Chocolate Group, Guylian en Mondelez leggen hun productie volledig of gedeeltelijk stil.

Op dit moment zijn er volgens woordvoerder Korneel Warlop geen aanwijzingen dat de chocolade bij de consument is geraakt. ‘De overgrote meerderheid van de producten zit nog bij ons. De rest zit in de warenhuizen van onze klanten’, klinkt het. Vanuit Wieze wordt chocolade naar de verwerkers gestuurd, dus niet rechtstreeks naar de consument. Later donderdag zou daar mogelijk bevestiging van komen.

Barry Callebaut zal de tijd nemen om de zeer nauwgezette hoofdoorzaakanalyse voort te zetten en zal het FAVV op de hoogte houden tijdens dat proces. ‘Wanneer dat succesvol is afgerond, zullen de productielijnen worden gereinigd en gedesinfecteerd voordat het productieproces wordt hervat.’ Hoelang de productie stil zal liggen, kan het bedrijf niet zeggen. Ook het FAVV zal eerst groen licht moeten geven voor de heropstart.

In april werd een groot aantal salmonellabesmettingen in Europa gelinkt aan de Ferrero-fabriek in Aarlen. Alle Kinder-chocoladeproducten die er waren geproduceerd, werden teruggeroepen. De fabriek mocht de productie van het FAVV halfweg juni opnieuw opstarten.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig