De UAntwerpen heeft de twee medewerkers geschorst die recent in een gefilmd gesprek kwetsende uitspraken deden over studenten van Marokkaanse origine en de Joods-orthodoxe gemeenschap. Dat liet rector Herman Van Goethem woensdag weten in een mail aan studenten en personeel.

‘De opnames van het onbedoeld gefilmde gesprek zijn kwetsend door de negatieve uitlatingen over mensen en groepen van mensen op basis van uiterlijke en socioculturele kenmerken’, zegt rector Van Goethem. ‘De uitlatingen zijn extra pijnlijk voor studenten en medewerkers met een migratieachtergrond en voor de gemeenschappen waarvan ze deel uitmaken.’

De rector biedt in de mail zijn verontschuldigingen aan en wijst op excuses van de personeelsleden zelf. ‘De twee medewerkers verontschuldigen zich oprecht. Ze betreuren ten zeerste wat er is gebeurd. Ze erkennen dat de fragmenten ongepaste uitspraken bevatten, die niet goed weergeven waar zij beiden voor staan en ze willen al het nodige en mogelijke doen om het geschonden vertrouwen te herstellen.’

In overleg met gelijkekansencentrum Unia en onderzoekscentrum Hannah Arendt Instituut zullen ze betrokken worden in een professioneel traject.

De UAntwerpen werkt verder een gedragscode uit voor personeel en studenten. Ze gaat na of opleidingen zoals over inclusief lesgeven breder moeten worden gegeven. Het herziet ook het beleid rond lesopnames.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig