camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

woensdag 29 juni 2022 om 17.00 uur

1 Biden voert Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa op

Amerikaans president Joe Biden wil kunnen ‘reageren op bedreigingen uit alle richtingen en op alle domeinen’. Daarom stuurt hij meer Amerikaanse militairen naar Spanje, Polen, Roemenië, de Baltische staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dat zei hij nog voor de Navo-top vanmorgen.

Volg alle nieuws over de oorlog in Oekraïne op de blog.

Een helikopter waakt over de veiligheid op de Navo-top in Madrid  AFP

2 Inflatie piekt op 9,65 procent

De inflatie blijft maar stijgen en klom afgelopen maand naar 9,65 procent, het hoogste niveau sinds 1982. Energie blijft de grote boosdoener, maar ook voeding levert een belangrijke bijdrage. Dat blijkt uit cijfers die het Belgische statistiekbureau Statbel woensdagochtend heeft gepubliceerd.

3 Brusselse politie vindt baby tussen hoop cocaïne

De Brusselse lokale politie heeft dinsdag bij een huiszoeking bij een vermoedelijke drugdealer een baby aangetroffen te midden van een hoop cocaïne. In de woning lag meer dan 4 kilogram cocaïne, naast 16.295 euro cash. Dat meldt het Brusselse parket woensdag.

4 Organisatie ‘hoopvol’ over komst Metallica naar Rock Werchter

Door een covidbesmetting kan het optreden van de Amerikaanse metalband Metallica in Zwitserland vanavond niet doorgaan. Dat meldt het festival Frauenfeld Rocks op zijn website. De band staat ook op de affiche voor Rock Werchter op vrijdag. Het Metallica-team is ‘hoopvol’ voor het optreden op Werchter, meldt het festival op Twitter.

James Hetfield, frontman van Metallica  Koen Bauters

5 Vier aanhoudingen in onderzoek naar diefstal luxehorloge Bart Versluys

In het onderzoek naar de diefstal van de luxehorloges van ondernemers Bart Versluys en Miguel Dheedene heeft de onderzoeksrechter in Gent vier verdachten aangehouden. Dat bevestigt het Oost-Vlaamse parket. Er wordt ook onderzocht of er een link is met twee home-invasions in Sint-Amandsberg.

Ondernemer Bart Versluys werd begin april brutaal overvallen toen hij zijn bedrijf verliet. Gemaskerde mannen stalen onder meer een horloge waarvan de waarde zo’n 350.000 euro bedraagt.

6 Europese Commissie versoepelt begrotingsregels voor opvang vluchtelingen

De Europese Commissie heeft de Europese begrotingsregels aangepast om extra geld beschikbaar te maken voor de lidstaten die vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Zo voorziet ze een bijkomende prefinanciering van in totaal 3,5 miljard euro voor dit en volgend jaar.

7 Matteo Trentin kan niet naar Tour door coronabesmetting

Wielrenner Matteo Trentin (UAE Team Emirates) testte positief op corona en komt daardoor niet aan de start van de Ronde van Frankrijk. In het peloton is hij een belangrijke steunpilaar voor favoriet Tadej Pogacar. De 23-jarige Zwitser Marc Hirschi neemt Trentins plaats in.

8 Chinees ruimtevaartuig verzamelt beelden van Mars

Een onbemand Chinees ruimtevaartuig heeft beeldmateriaal verzameld van de volledige planeet Mars, waaronder beelden van de zuidpool. Sinds begin vorig jaar cirkelde het ruimtevaartuig 1.300 keer om de planeet, melden Chinese staatsmedia woensdag.

Een beeld vanop Mars.  reuters

9 Nederlandse boeren viseren politici bij protest

De boerenprotesten bij onze noorderburen nemen nieuwe proporties aan. Dinsdagavond kwamen het huis van minister van Stikstof Christianne van der Wal en het huis van Tweede Kamerlid Derk Boswijk in het vizier. Een hakselaar vuurde hooi af richting het huis van de minister. Minister-president Mark Rutte is niet opgezet met de boerenprotesten en waarschuwt onruststokers.

  

10 Tickets voor Bruce Springsteen op TW Classic al uitverkocht

In amper drie uur tijd zijn alle toegangstickets voor ‘The Boss’ op TW Classic de deur uit. Samen met zijn E Street Band speelt Bruce Springsteen er op 18 juni zijn grootste hits. Laatkomers kunnen hun geluk nog beproeven op de wachtlijst.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen