camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Corona

Moeten er na Declercq nog renners Tour schrappen?

De Tourorganisator ASO test vandaag alle renners op covid-19. De schrik zit er goed in bij het peloton. Tim Declercq staat vrijdag alvast niet aan de start na een positieve PCR-test. Florian Sénéchal vervangt hem.

woensdag 29 juni 2022 om 3.25 uur

 Olivier Matthys

De Ronde van Zwitserland was al een aanwijzing dat het ­opnieuw de verkeerde kant uitgaat met het aantal coronabesmettingen. Meerdere renners testten er positief, verschillende teams stapten uit de wedstrijd en wie overbleef, verstrengde de maatregelen. Maar of dat volstaat om vandaag in Kopenhagen de eerste, onzicht­bare ­vijand te verslaan? Er heerst angst in het peloton, bevestigt Joost De Maeseneer, teamarts bij Intermarché – Wanty Gobert. ‘Renners zijn paranoïde aan het worden’,zegt hij. ‘Ik heb een renner die zaterdag ­positief testte bij een zelftest, daardoor zondag het nationaal kampioenschap miste maar maandag ­opnieuw ­negatief testte op een PCR-test. Wijzelf hebben bij onze twaalf renners die nog in aanmerking kwamen voor het weekend een PCR-test afgenomen, vanavond (gisteren, red.) volgde nog een sneltest en op woensdag zullen zij ook door ASO getest worden. We laten niets aan het toeval over, ­renners die uit de selectie vielen, blijven stand-by.’

‘Renners worden stilaan paranoïde’ Joost De Maeseneer  Teamarts bij Intermarché – Wanty Gobert

De voorzorgsmaatregelen binnen het peloton zijn weer opgetrokken. Mondmaskers, afstand houden … Alleen volgt de rest van de maatschappij niet en dat baart zorgen. ‘Inschepen in een vliegtuig waar 90 procent van de passagiers geen masker draagt. Eerste stresstest’, tweette de Fransman Romain Bardet (Team DSM) gisterochtend op het moment dat hij zijn reis richting de Deense hoofdstad aanvatte. Ook de renners van ­Alpecin-Fenix stapten gisteren in Zaventem op het vliegtuig richting Kopenhagen. Jasper Philipsen nam geen enkel ­risico en droeg constant zijn mondmasker, ­Mathieu van der Poel toonde zich iets minder ­bezorgd en diende zich zonder mondmasker aan om in te checken.

Niet naar huis

De Internationale Wielerunie UCI heeft gisteren niet toevallig haar covid-protocol weer verscherpt. Renners en personeel zullen de ­komende drie weken opnieuw ­vaker getest worden, maar tegelijk geldt één versoepeling: de regel dat teams met twee of meer ­covid-gevallen door de organisator naar huis kunnen worden ­gestuurd, zal tijdens de Tour niet meer van toepassing zijn. (gvdl)

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen