camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

metoo

20 jaar cel voor Ghislaine Maxwell

De Britse societyfiguur Ghislaine Maxwell is dinsdag veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor het aanleveren van minderjarige meisjes aan Jeffrey Epstein.

woensdag 29 juni 2022 om 3.00 uur

Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell. afp

De Amerikaanse multimiljonair Jeffrey Epstein werd in juli 2019 aangehouden voor het misbruik van jonge vrouwen. Een maand ­later nam hij zijn eigen leven in de cel, hij stond dus nooit terecht. Zijn ­ex-partner Ghislaine Maxwell werd op 29 december, na een wekenlang proces, schuldig bevonden aan vijf van de zes aanklachten tegen haar.

De aanklager had aangestuurd op 30 tot 55 jaar cel, haar advocaten pleitten voor minder dan 5 jaar, omdat ze geen gevaar meer zou ­betekenen voor de samenleving. Het is 20 jaar geworden. In de praktijk kan ze iets vroeger vrij­komen voor goed gedrag.

‘Mevrouw Maxwell werkte ­samen met Epstein om jonge, kwetsbare slachtoffers uit te ­kiezen en speelde een sleutelrol in het faciliteren van seksueel misbruik’, zei rechter Alison J. Nathan bij het bekendmaken van de uitspraak. Ze zei dat ze met die strafmaat een ­‘onmiskenbare boodschap’ hoopte uit te sturen dat dergelijke misdaden worden bestraft. De rechter legde Maxwell ook een boete op van 750.000 dollar.

‘Dat ik hem ooit heb ontmoet, is wat ik het meeste betreur in mijn leven’ Ghislaine Maxwell 

Vlak voor de uitspraak zei ­Maxwell dat ze door Epstein was misleid. ‘Mijn relatie met Epstein zal me voor altijd besmeuren. Dat ik hem ooit heb ontmoet, is wat ik het meest betreur in mijn leven’. Ze zei dat Epstein een sluwe, manipulatieve man was, die iedereen om hem heen had misleid en ze betuigde haar spijt voor de pijn die de slachtoffers hebben ondergaan. Maxwell heeft eerder gezegd dat ze vindt dat ze als zondebok moet ­opdraaien voor Epsteins misdaden en dat ze in beroep zal gaan.

Meisjes van 14 jaar

De 60-jarige Maxwell is een ­voormalig Brits societyfiguur en dochter van mediamagnaat Robert Maxwell, die in 1991 omkwam. De twaalfkoppige jury achtte het ­bewezen dat ze tussen 1994 en 2004 minderjarige meisjes ron­selde voor Epstein, sommige van hen niet ­ouder dan 14.

   • Ghislaine Maxwell, het gretige hulpje van Jeffrey Epstein

Vier vrouwen getuigden tijdens het proces. Eén van hen, Annie ­Farmer, de enige van wie de volle­dige naam bekend was, heeft ­getuigd dat Maxwell haar, toen ze 16 was, een naakte massage gaf op het landgoed van Epstein in New Mexico. Een ander slachtoffer, ­Carolyn, getuigde dat ze in de buurt woonde van Epstein’s ­woning in Florida in de vroege jaren ‘00 toen ze inging op een aanbod om massages te ­geven. Die massages waren de inleiding tot seksueel misbruik waar Maxwell soms zelf aan deelnam.

Epstein had zich vanuit een ­arbeiderswoning in Brooklyn ­opgewerkt tot grote rijkdom. Ghislaine Maxwell introduceerde hem bij rijke en machtige mensen, hij ­financierde in ruil haar luxueuze levensstijl. Want ondanks haar ­afkomst leefde Maxwell na de dood van haar vader van een bescheiden jaarlijkse som. Al in 2005 startte een onderzoek tegen Epstein, naar vermoed misbruik van een 14-jarig meisje. Hij geraakte er toen van af met iets meer dan een jaar celstraf.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen