camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

de postenpakker Switch

Een quiz met een stoelendans

Mediaredactrice

woensdag 29 juni 2022 om 3.25 uur

Fien Germijns vervangt Adriaan Van den Hoof als quizmaster van Switch. © vrt

Switch

Van maandag tot vrijdag om 20.45 uur op Eén  

Als tv-figuur moet je je moment weten te kiezen. En kijk, Fien Germijns maakte maandag haar debuut als quizmaster in de primetime van Eén, net nadat Siska Schoeters in deze krant het genderonevenwicht bij de exclusiviteitscontracten van de VRT had aangeklaagd. Dat de zes best betaalde schermgezichten ­allemaal witte mannen zijn: het staat niet fraai voor een openbare omroep die diversiteit hoog in het vaandel zou moeten dragen.

Germijns (27) vervangt als gastvrouw van Switch een witte man van bijna 50: Adriaan Van den Hoof, die imagoschade heeft opgelopen na beschuldigingen van ongepast gedrag en daarom na zeven seizoenen Switch geen optie meer was. Inlooptijd had de twintiger niet eens nodig: Germijns presenteert Switch met zoveel naturel dat het lijkt of ze nooit iets ­anders gedaan heeft.

Niet dat ze niets anders gedaan heeft: zo was ze eerder de sidekick van Bart Cannaerts in zijn quiz De dag van vandaag. In de kerstspecial van Switch tijdens De Warmste Week, toen dus nog met Van den Hoof als gastheer, was ze zelf even kandidaat. Tv-ervaring deed ze ook op in Iedereen beroemd op Eén. En de ochtendshow die ze al ruim een jaar op ­Studio Brussel presenteert, daar leert een mens natuurlijk ook improviseren.

Fien Germijns presenteert Switch met zoveel naturel dat het lijkt of ze nooit iets anders gedaan heeft

Het format van Switch bleef, in tegenstelling tot de host, ongewijzigd: een stoelendans (al staan er geen stoelen) waarbij vijf kandidaten het een week lang tegen elkaar opnemen. Punten worden er niet uitgedeeld, bij een juist antwoord wisselen de deel­nemers van positie met hun tegenstanders.

Omdat de kandidaten een hele week meegaan, heb je een quizmaster nodig die beseft hoe belangrijk het is dat de kijker met hen een band opbouwt, en ook hén kan laten schitteren. Germijns stelde de kandidaten op hun gemak én lachte hen – in de gesprekjes over hun verbouwingen, hun relatie en hun werk – af en toe liefdevol uit. Aan drukker Marnix deelde ze plaagstootjes uit over Will Tura. Van studente criminologie Maxime wist ze te ontfutselen dat ze haar lief had ontmoet in een café in Gent dat The Place heet. Kandidaat Bente vertelde dan weer dat ze eerst plinten wou kopen voor ze met haar vriend wou trouwen. Uiteraard waren er voorbereide grappen, maar Germijns liet blijken dat ze kan inpikken op wat er in haar quiz ­gebeurt. Switch kroonde zichzelf opnieuw tot de meest zomerse quiz van de zomer: warm maar vederlicht. Er was een vraag over een hotdogversie van de Nirvana-plaat Nevermind en Germijns bespeelde ook even een draai­orgel. De toon zat net goed. Germijns was zelfverzekerd maar niet arrogant, betrokken maar niet melig, speels maar niet plat. De kwaliteiten van een nieuwe leading lady van Eén in de dop dus. Nu haar loon nog op het hetzelfde niveau krijgen als dat van de mannen die de primetime al jaren bezetten.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen