Acteur vrijgesproken van verkrachting minderjarigen, wel schuldig aan bezit en verspreiding beelden kindermisbruik
 Het Antwerpse justitiepaleis. Foto: Marc Herremans

De rechtbank in Antwerpen heeft de Antwerpse acteur Jan V.H. (52) een straf van vier jaar met probatie-uitstel opgelegd. Als hij zich aan een reeks voorwaarden houdt, moet de acteur uit Big & Betsy niet naar de gevangenis. Hij werd vrijgesproken van de verkrachting van minderjarigen.

De 52-jarige Jan V.H. werd vervolgd voor de aanranding en verkrachting van vier minderjarigen, voor bezit van beelden van kindermisbruik en wegens de belaging van (een onbekend gebleven) persoon in een chatbox. Tijdens de zitting had het parket V.H. omschreven als ‘iemand uit de categorie van mensen met een groot, bovengemiddeld risico op feiten’. Maar de aanklaagster hield er ook rekening mee dat V.H. inzicht in zijn problemen toonde, een blanco strafblad heeft en zich laat begeleiden voor zijn problematiek. Ze vorderde twee weken geleden vier jaar met uitstel, gekoppeld aan probatievoorwaarden.

Acteur Jan V.H., die rollen had in Big & Betsy, De kotmadam en Emma, zei veel spijt te hebben en vroeg de rechtbank om een tweede kans. V.H. pleitte weliswaar alleen schuldig voor het bezit van beelden van seksueel misbruik van kinderen. Dat hij seks had gehad met minderjarigen ontkende V.H. niet, maar zijn verdediging voerde aan dat uit het onderzoek bleek dat dit met wederzijdse toestemming gebeurd was. ‘Vanaf 16 jaar is men seksueel meerderjarig, de vermeende slachtoffers hebben het over wederzijdse toestemming, over ontdekken en over experimenteren. De jongen die 14 was, noemt zichzelf geen slachtoffer. Dat niemand hier burgerlijke partij is, zegt toch veel’, pleitte advocate Davina Simons. Samen met meester Walter Damen wees ze ook op het feit dat V.H. volgens hen al publiekelijk gestraft was, door de grote aandacht voor zijn zaak.

De rechtbank volgde de uitleg van de verdediging. V.H. werd vrijgesproken van verkrachting van de minderjarigen. Alleen de aanranding ten aanzien van de 14-jarige jongen werd bewezen, die kon door zijn leeftijd geen toestemming geven. V.H. werd wel schuldig bevonden aan bezit en verspreiding van beelden van kindermisbruik. Hij kreeg vier jaar met uitstel, gekoppeld aan probatievoorwaarden en moet zich onder meer laten begeleiden voor zijn problematiek. V.H. wordt voor een termijn van tien jaar uit de rechten ontzet.

‘Ik voelde me eenzaam’

Het onderzoek naar de acteur begon in juni vorig jaar. Een undercoverjournalist had via de chatdienst Bullchat contact gelegd met V.H., die aangaf interesse te hebben in minderjarige jongens. De journalist veinsde die interesse te delen en na een tijd werd er afgesproken in een hotel. Daar werd Jan V.H. met een verborgen camera gefilmd en vertelde hij over seks die hij had gehad met veertienjarigen, over zijn wens om kinderen te hebben zodat hij daar seks mee kon hebben en over zijn fetisj voor gebruikte onderbroeken. Hij vertelde ook expliciet over wat hij leuk vond aan seks met jonge jongens. Toen de journalist voorstelde om een ontmoeting met een tienjarige te regelen, ging V.H. daarop in, hij kwam naar de afspraak en werd gefilmd aan de deur van de hotelkamer.

Voor de uitspraken in de undercoverreportage werd V.H. niet vervolgd. Het werk van de journalist was wel de aanleiding tot een huiszoeking en het onderzoek naar de verkrachting van minderjarigen. De acteur zelf schreef die gesprekken toe aan de coronacrisis. ‘Ik voelde me eenzaam. Ik was blij met de aandacht (van de undercoverjournalist, red.), ik zou echt om het even wat gezegd hebben. Maar die dingen heb ik nooit gewild, die gesprekken waren uit de lucht gegrepen.’

Bij een huiszoeking bij V.H. werden gebruikte jongensonderbroeken in beslag genomen, op zijn gsm en laptop vonden speurders foto’s van minderjarige jongens en meisjes die zichzelf, elkaar of oudere mannen bevredigden en sensuele houdingen aannamen. V.H. bleek bovendien vaak te zoeken naar de termen ‘teen porn’ en ‘very young boys’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig