Patrick Lefevere: ‘Uiteraard is het een handicap dat we het zonder Declercq moeten doen’
Het mondmasker kon niet baten: Declercq testte positief op corona.  Foto: belga

Tim Declercq zal vrijdag niet van start gaan in de Tour de France. Dat maakte zijn team Quick-Step Alpha Vinyl dinsdag bekend. De 33-jarige Declercq heeft positief getest op corona. Florian Sénéchal vervangt hem.

Declercq werd maandag nog opgenomen in de definitieve selectie van de Wolfpack en was al aangekomen in de Deense hoofdstad Kopenhagen, waar vrijdag de Grand Départ plaatsvindt. Na een positieve coronatest keert hij alsnog huiswaarts. Florian Sénéchal, die zondag Frans kampioen werd, is zijn vervanger. Sénéchal was maandag, samen met kersvers Brits kampioen Mark Cavendish, aangeduid als reserve.

‘Onze ploeg is heel erg gericht op de sprint. Tim leest de koers uitzonderlijk goed en is ook heel belangrijk voor de groep. Zonder hem aan de Tour beginnen is uiteraard een handicap’, aldus teammanager Patrick Lefevere in een eerste reactie aan onze redactie.

Asgreen is fit

Goed nieuws was er wel rond Kasper Asgreen. De Deen legde gisteren een laatste test af voor de Ronde van Frankrijk, na zijn valpartij in de Ronde van Zwitserland. Hij trainde zes uur lang, zonder problemen. Waar zijn knieblessure de voorbije dagen nog tot een aanzienlijk krachtsverschil leidde tussen de beide benen, is dat nu zo goed als weggewerkt. Asgreen is er bij in de Tour, die vlak bij zijn huis passeert.

Bij Quick-Step Alpha Vinyl blijft iedereen wel op zijn hoede voor verdere besmettingen: ‘Laat ons bidden’, zo besluit Lefevere.

Het is voor Declercq al een woelig jaar geweest op het vlak van gezondheid. Eerder miste hij een deel van het voorjaar door pericarditis, een ontsteking van het hartzakje. Die diagnose kwam ook al na een coronabesmetting begin februari.

Het had voor Declercq zijn vierde Tour moeten worden. In 2018 maakte hij zijn debuut, maar reed hij niet uit. De voorbije twee jaar haalde hij Parijs wel. Vorig jaar bracht hij de rode lantaarn mee naar huis.

Afgelopen zondag, voor de start van het BK, testte ook Iljo Keisse van Quick-Step Alpha Vinyl al positief op het coronavirus. Ook de Ronde van Zwitserland eerder deze maand zag een pak renners uitvallen door een golf van coronabesmettingen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig