101-jarige man tot vijf jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan moord in concentratiekamp
De verdachte wenste tijdens het proces niet herkenbaar in beeld te komen.  Foto:  afp

Een 101-jarige man is dinsdag in Duitsland veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor medeplichtigheid aan de moord op duizenden gevangenen in het concentratiekamp Sachsenhausen.

In Duitsland is een bejaarde man dinsdag veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor zijn medeplichtigheid aan de moord op duizenden gevangenen in het concentratiekamp Sachsenhausen. Het proces was in oktober vorig jaar begonnen. Het moest verschillende keren worden opgeschort wegens ziekte van de beklaagde. Om organisatorische redenen werd het proces gehouden in de woonplaats van de man, in Brandenburg an der Havel.

De man, afkomstig uit Litouwen, had tot op het laatste moment ontkend dat hij bewaker was geweest in het kamp. De straf komt overeen met de vordering van het openbaar ministerie.

Er werden de afgelopen jaren in Duitsland meermaals hoogbejaarde mannen beschuldigd van vroegere activiteiten in concentratiekampen, nadat zij eerder ongestoord in Duitsland hadden gewoond. De Duitse justitie heeft decennialang alleen personen vervolgd die tot de leiding van de concentratiekampen hadden behoord, zelf hadden gemoord of door bijzondere wreedheid de aandacht hadden getrokken. Tegenwoordig is algemene dienst in een kamp ook strafbaar.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig