Rechter in Louisiana houdt verbod op abortus tegen
De vernietiging van het arrest Roe v. Wade leidt tot een juridisch tegenoffensief.  Foto: ap

Een rechter in de Amerikaanse staat Louisiana heeft tijdelijk enkele wetten geschorst die vrouwen in de staat verbiedt om een abortus uit te laten voeren. De rechtbank velde de beslissing maandag.

Het Hooggerechtshof in de VS heeft vrijdag het arrest Roe v. Wade vernietigd, dat al bijna vijftig jaar vrouwen het recht geeft om hun zwangerschap te onderbreken. Daardoor beschikken staten nu over de vrijheid om abortus te verbieden.

Verschillende staten spoedden zich na de opheffing van het arrest om abortus op hun grondgebied te verbieden. Andere zijn van plan om de termijn te verkorten waarin abortus mogelijk is.

Maar een juridisch tegenoffensief liet niet op zich wachten. Bij verschillende rechtbanken werden klachten ingediend. In Louisiana trokken een kliniek en geneeskundestudenten ten strijde tegen drie wetten die abortus verbieden. Ze argumenteerden dat de wetten te ‘vaag’ zijn, omdat ze onvoldoende uitklaren wat de uitzonderingen zijn of welke straffen geriskeerd worden.

Een rechter blokkeerde die wetten maandag , tot een zitting die op 8 juli gepland staat. ‘In Louisiana kan abortus dus opnieuw’, tweette het centrum voor reproductieve rechten, dat de klagers vertegenwoordigde.

Van korte duur

Toch kan de overwinning van korte duur zijn. De procureur-generaal van Louisiana, Jeff Landry, beloofde alles te zullen doen wat in zijn macht ligt om te garanderen dat ‘wetten die kinderen beschermen om geboren te worden’ van kracht worden.

Ook elders in het land zijn dergelijke rechtszaken aan de gang. In Utah schorste een rechtbank eveneens tijdelijk het verbod op abortus. Toch lijkt het erop dat het slechts om uitstel zal gaan. Volgens het Guttmacher Institute, een ngo die ijvert voor seksuele en reproductieve rechten, zal de helft van de staten abortus op termijn verbieden, vooral die in het zuiden en centrum van het land.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig