Alison Van Uytvanck plooit voor publiekslieveling Emma Raducanu
  Foto:  REUTERS

Alison Van Uytvanck (WTA 46) is uitgeschakeld in de eerste ronde van Wimbledon na verlies met 6-4 en 6-4 tegen Emma Raducanu (WTA 11). De Belgische grasspecialiste kreeg kansen tegen de Britse publiekslieveling, maar plooide op de belangrijke momenten.

Acht Belgen treden aan in het enkelspel in deze editie van Wimbledon, slechts twee ervan kwamen in actie op de eerste dag. Door twee regenonderbrekingen werden de wedstrijden van David Goffin en Yanina Wickmayer uitgesteld naar dinsdag.

Alison Van Uytvanck heeft de pech dat ze haar lievelingstoernooi als eerste landgenote moet verlaten. Ze trof de Britse publiekslieveling Emma Raducanu op Centre Court en had redenen om vertrouwen te hebben. Ze won de voorbije weken twee titels op gras en slaagt er met agressief en gevarieerd tennis in haar tegenstandsters uit balans te brengen. Raducanu van haar kant was met twijfels naar Wimbledon afgereisd. De kampioene van de US Open in 2021 kent een moeilijk seizoen van de bevestiging, waarbij ze af te rekenen had met blessure.

Maar in een goed volgelopen Centre Court klikte Raducanu’s spel weer in elkaar. Van Uytvanck begon het agressiefst aan de partij, maar Raducanu kwam telkens onder de druk van haar tegenstandster uit. Ze wist zich uitstekend raad met de sliceballen van Van Uytvanck en ging in het zevende game voor het eerst door de opslag van de Belgische.

Van Uytvanck kreeg wel kansen, maar faalde op de belangrijke punten. In het beslissende game van de eerste set liet ze twee breakkansen liggen.

In het begin van de tweede set kwam Van Uytvanck 3-1 voor, maar nadien maakte Raducanu het af. De Britse werd gedragen door het enthousiast publiek en nam fysiek en mentaal de overhand. De 19-jarige Britse met Roemeens en Chinees bloed is meer dan ooit de favoriet van het thuispubliek.

Bijstand met ijs

Elise Mertens was de enige andere Belgische die in het enkelspel in actie kwam. Ze kende een moeilijke start tegen de Colombiaanse Camila Osorio en verloor de eerste set met 6-1, maar vocht zich terug in de tweede set. In de beslissende derde set raakte Osorio geblesseerd. Mertens was er snel bij met een zak ijs om haar tegenstandster bij te staan. Door de opgave heeft ze een vrije baan in de tweede ronde.

Voor Mertens was het een lange dag. Ze was zeven minuten aan het tennissen op baan 4 toen het begon te regenen over Wimbledon. Nadat de zon weer was doorgebroken, kon er overal weer getennist worden, behalve op baan 4, omdat die deels in de schaduw ligt. Tot frustratie van beide tennissters moesten ze eerst een halfuur wachten on court en daarna uitwijken naar de rumoerige nevenbaan 5.

Dinsdag komen in totaal zes Belgen in actie. Naast Goffin en Wickmayer beginnen ook Marina Zanevska, Greet Minnen, Kirsten Flipkens en Zizou Bergs aan hun toernooi. Kirsten Flipkens neemt afscheid van Wimbledon. Bergs debuteert.