Rusland heeft een winkelcentrum in Krementsjoek gebombardeerd. Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski waren op het moment van de inslag duizend mensen aan het winkelen. Er vielen volgens de regionale gouverneur zeker 15 doden en minstens 59 gewonden. Ongeveer 40 mensen worden nog vermist.

Dat heeft de regionale gouverneur in de nacht van maandag op dinsdag laten weten.

‘Van Rusland valt geen menselijkheid meer te verwachten’, schreef Zelenski op Telegram bij het nieuws dat twee Russische raketten een druk bezocht winkelcentrum in Krementsjoek hebben geraakt.

Op sociale media is te zien hoe het winkelcentrum in lichterlaaie staat. ‘De brandweer probeert het vuur te doven’, zegt Zelenski nog. Volgens de civiele bescherming kwamen 115 brandweerlieden met 20 brandweerwagens ter plaatse. ‘We weten niet hoeveel mensen nog onder het puin liggen’, zei het hoofd van de reddingswerken kort na de ramp op lokale televisie.

De gouverneur van de regio noemt de aanval een ‘daad van terreur tegenover burgers’. Hij benadrukt dat er geen militaire doelwitten in de buurt zijn. Rusland ontkent dat het burgers viseert. Vadim Denisenko, een adviseur van Binnenlandse Zaken in Oekraïne, ziet drie mogelijke redenen voor de aanval: paniek zaaien, infrastructuur vernielen of druk zetten op het Westen. Momenteel vindt in Duitsland een G7-top plaats.

De stad Krementsjoek bevindt zich in het centrum van Oekraïne, op zo’n 300 kilometer van Kiev, en herbergt de grootste olieraffinaderij van het land.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig