camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

maandag 27 juni 2022 om 16.59 uur

1 Oekraïens leger voorkomt omsingeling van Lysytsjank

  REUTERS

Het Oekraïense leger heeft Russische aanvallen ten westen van Lysytsjank afgeslagen, waardoor de omsingeling van de strategisch belangrijke stad in Oost-Oekraïne is vermeden. Dat heeft de generale staf maandag gezegd in zijn situatierapport.

‘In de buurt van Verkhnyokamyanka hebben de verdedigingstroepen aanzienlijke verliezen toegebracht aan de vijand en hem gedwongen zich terug te trekken’, meldt de Oekraïense generale staf. Verkhnyokamyanka ligt slechts enkele kilometers ten westen van Lysytsjank, aan de laatste belangrijke aanvoerroute voor de stad.

Lysytsjank zelf was volgens Oekraïense bronnen opnieuw het doelwit van zware lucht- en artillerieaanvallen. Russische eenheden hebben via het zuiden de buitenwijken van de stad al bereikt. Verschillende voorsteden liggen ook onder vuur . Enkele duizenden Oekraïense soldaten zouden nog in de stad gelegerd zijn.

Ook iets verder naar het westen, rond de stad Bachmoet, wordt nog gevochten. De stad is een belangrijk verkeersknooppunt. Volgens Oekraïense bronnen werden Russische aanvallen op een voorstad van Bachmoet afgeslagen.

In het zuiden van het land, in de regio Cherson, meldt de generale staf ook Russische artillerieaanvallen. De Oekraïense luchtmacht zou er ook ‘succesvolle aanvallen’ hebben uitgevoerd op vijandelijke troepen. De informatie kon niet afhankelijk worden geverifieerd.

Volg het nieuws over de oorlog in Oekraïne op de blog.

2 Vakbonden Brussels Airlines dreigen met nieuwe acties

  Bart Dewaele

Een driedaagse staking bij Brussels Airlines is nog maar enkele dagen afgelopen, of daar duiken al mogelijke nieuwe acties op. De vakbonden zeggen maandag dat ze ‘de sociale vrede in de nabije toekomst niet kunnen garanderen’.

De vakbonden kregen maandag naar eigen zeggen een voorstel om op 22 augustus opnieuw te onderhandelen. ‘De directie wil de onderhandelingen over de vakantie tillen. Dat is een kaakslag’, zegt Paul Buekenhout van de christelijke vakbond.

‘Dit is het zoveelste manoeuvre om de zomer toch door te komen met de zware werkroosters van het vliegend personeel’, stelt Olivier Van Camp van de socialistische vakbond. ‘Dit is voor ons onaanvaardbaar. Wij eisen oplossingen voor juli, augustus en september.’

3 Proces over aanslagen in Parijs afgerond, vonnis woensdagavond verwacht

Het proces over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs is vanochtend na bijna tien maanden afgerond. Het speciale hof van assisen in Parijs heeft zich teruggetrokken om te beraadslagen. Het vonnis wordt woensdagavond verwacht.

In zijn laatste woorden op het proces zei Salah Abdeslam, de enige overlevende van het commando van de terreurgroep Islamitische Staat (IS), dat op 13 november 2015 in Parijs en Saint-Denis 130 mensen doodde en honderden slachtoffers maakte: ‘Ik heb fouten gemaakt, dat is waar, maar ik ben geen moordenaar, ik ben niet iemand die mensen doodt, en als u me veroordeelt voor moord, zou dat onrechtvaardig zijn.’

4 EU wil meer hernieuwbare energie en minder consumptie

De Europese energieministers hebben zich achter meer ambitieuze doelstellingen voor hernieuwbare energie en energiebesparingen geschaard. ‘Dat verlaagt de factuur, vermindert de CO2-uitstoot en versterkt onze energie-onafhankelijkheid’, zo begroette de Belgische minister Tinne Van der Straeten (Groen) de akkoorden.

De ministers beslisten maandag tijdens een beraad in Luxemburg het aandeel van hernieuwbare energie in hun energiemix op te trekken tot 40 procent tegen 2030. De huidige doelstelling is 32 procent. De lidstaten zullen de komende jaren in hun nationale energie- en klimaatplannen moeten aangeven hoe ze hun inspanningen gaan optrekken.

Voorts verklaarden de ministers zich akkoord om het energie-efficiëntiestreefcijfer van de EU te verhogen tot 36 procent. Dat komt overeen met een vermindering van de consumptie met 9 procent ten opzichte van 2020. De lidstaten krijgen ook nationale doelstellingen mee: zo moeten ze vanaf 2024 jaarlijks 1,1 procent besparen, vanaf 2026 1,3 procent en 1,5 procent vanaf 2028.

5 Bijna 400 arrestaties tijdens gaypride in Istanbul

  afp

Tijdens de gaypride in Istanbul zijn bijna 400 personen gearresteerd. Dat melden de organisatoren van de mars, en een organisatie die de rechten van de lgbti-community verdedigt, maandag. Intussen werden ze allemaal vrijgelaten.

Zoals elk jaar sinds 2015 had de burgemeester geen toestemming gegeven voor de mars. Toch kwamen honderden manifestanten met regenboogvlaggen samen op het Taksimplein en in de aanpalende straten, in het centrum van Istanbul.

Nog voor de samenkomst was de oproerpolitie al binnengevallen in verschillende cafés, waar ze meerdere mensen arresteerden. ‘373 personen werden aangehouden, op maandagochtend 27 juni werden ze allemaal vrijgelaten’, aldus Kaos GL, de Turkse organisatie die de rechten van de lgbti-community verdedigt.

6 Vier doden nadat tribune instort bij stierengevecht in Colombia

In Colombia zijn zondag zeker vier mensen om het leven gekomen toen de tribune in een arena voor stierengevechten instortte. Meer dan zestig personen raakten gewond, zei de gouverneur van het departement Tolima, Ricardo Orozco, aan radiozender Blu Radio. Onder de doden zou ook een minderjarige zijn.

Op video’s op sociale media is te zien hoe een met mensen gevulde houten tribune in de arena in El Espinal instort, de stad op 150 kilometer van hoofdstad Bogota. De oorzaak van de instorting is onduidelijk.

Volgens mediaberichten was er in de arena een ‘corraleja’ aan de gang, een stierengevecht waarbij het publiek uitgenodigd wordt om deel te nemen. Er zaten honderden toeschouwers op de tribunes. De krant El Tiempo schrijft dat na de instorting een stier voor paniek zorgde in de straten van de stad.

7 Biden en Xi Jinping “zullen elkaar in loop van komende weken ontmoeten”

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping ‘zullen elkaar in de loop van de komende weken ontmoeten’, aldus Jake Sullivan, de hoogste diplomatieke adviseur van de Amerikaanse president maandag op de G7-top in Duitsland.

Zonder de vorm of de datum van het gesprek te specificeren, verzekerde hij dat er zowel op het niveau van de G7 als van de NAVO ‘altijd meer eensgezindheid is over de uitdagingen’ in verband met de Chinese ambities. Sullivan stelde verder dat, zeker nu de betrekkingen tussen de twee grootmachten uiterst gespannen zijn, ‘concurrentie geen confrontatie betekent’, of het nu gaat om de oorlog in Oekraïne, Taiwan of economische kwesties.

8 Marcos Jr. wordt aangesteld als president van de Filipijnen

  afp

Donderdag wordt Ferdinand Marcos Jr., bijgenaamd BongBong, aangesteld als nieuwe president van de Filipijnen. Hij volgt Rodrigo Duterte op na een ruime overwinning bij de verkiezingen in mei.

Marcos Jr. belooft om als president het land te verenigen, en is van plan de werkloosheid en de inflatie te bestrijden nadat de coronapandemie de economie een zware slag heeft toegebracht.

BongBong is de zoon van de voormalige dictator Ferdinand Marcos. Onder zijn beleid waren martelingen, verkrachtingen, executies en de verduistering van overheidsgelden dagelijkse kost. In de jaren tachtig leidde een volksopstand tot de omverwerping van de dictatuur, en de verbanning van de familie naar de Verenigde Staten.

De misdaden van zijn vader maken van Marcos Jr. een van de meest omstreden politici van de Filipijnen. Toch mag zijn familie exact 36 jaar na het einde van de dictatuur weer intrek nemen in het presidentiële paleis in Malacanang, Manilla. Marcos Jr. vraagt het volk dan ook om ‘hem niet te beoordelen op basis van de daden die zijn familie heeft gesteld’.

BongBong heeft al een indrukwekkende politieke carrière achter de rug. In de jaren tachtig was Marcos Jr. vicegouverneur, en vervolgens gouverneur van de provincie Ilocos Norte. Hij is ook lid geweest van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. In de vicepresidentsverkiezingen in 2016 werd Marcos Jr. nipt verslagen door Leni Robredo van de Liberale Partij. Zij heeft zich in mei ook kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen.

9 Stoltenberg: ‘Negentien Navo-landen zullen in 2024 defensiebudget van 2 procent halen’

Het bedrag dat de Navo-landen uitgeven aan defensie, blijft toenemen. Negen van de dertig lidstaten halen momenteel het afgesproken minimum van 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp), maar tegen 2024 zullen wellicht negentien Navo-landen die doelstelling halen. Dat blijkt maandag uit cijfers die het bondgenootschap bekendmaakte in de aanloop naar de Navo-top in Madrid. België bengelt nog altijd achteraan het peloton.

Op de Navo-top van Wales in 2014 zijn de lidstaten het engagement aangegaan om tegen 2024 de uitgaven aan defensie op te trekken tot 2 procent van het bbp. Stoltenberg onderstreept dat sindsdien een duidelijke trendbreuk is ingezet.

‘Het jaar 2022 zal het achtste jaar op rij zijn met verhoogde budgetten voor defensie’, zegt hij op een persconferentie in het Navo-hoofdkantoor in Brussel. ‘Tegen het einde van het jaar zullen de Europese lidstaten en Canada 350 miljard dollar extra (ongeveer 330 miljard euro) hebben geïnvesteerd sinds het engagement in 2014 werd aangegaan.’

Negen lidstaten halen momenteel het streefdoel van 2 procent, maar volgens de huidige plannen zullen tegen 2024 negentien Navo-landen daaraan voldoen. Vijf andere lidstaten hebben plannen om dat budget op een later tijdstip te halen. In heel wat landen wordt de 2 procent bovendien ‘niet meer gezien als een plafond, maar wel als een bodem’, besluit de Noorse diplomaat.

10 Aanvullend pensioen en maaltijdcheques meest toegekende extra loonvoordelen

De tweede pensioenpijler en maaltijdcheques zijn de meest toegekende extra loonvoordelen in de private sector in ons land. Dat blijkt uit een studie van de RSZ, op basis van gegevens uit 2019 en 2020. De waarde van alle voorwaarden samen wordt op 10 miljard euro geschat, waarvan de tweede pensioenpijler – het aanvullend pensioen – en de maaltijdcheques meer dan de helft voor hun rekening nemen.

De tweede pensioenpijler en de maaltijdcheques komen voor bij respectievelijk 80 en 70 procent van de werknemers. Daarna komen de ecocheques en de werkgeverstussenkomst voor woon-werkverplaatsingen met de eigen wagen, die beide bij de helft van de werknemers voorkomen.

In totaal wordt de waarde van alle voordelen geschat op 10 miljard euro, waarvan de tweede pensioenpijler (ongeveer 4,5 miljard euro), maaltijdcheques (2,3 miljard euro), aandelenopties (1,2 miljard euro) en het privégebruik van de bedrijfswagen (voordeel in natura geschat op 1 miljard euro) de grootste zijn.

Binnenland
 1. Waar u rekening mee moet houden als u naar de kust trekt dit weekend
 2. Video Brand aan kasteel Boekenberg in Deurne onder controle, maar gebouw is verwoest
 3. Net in Venetië of Verona geweest? Dan mag je geen bloed geven
 4. Bedrijven geven boeren water: ‘Liever helpen dan lozen in de rivier’
 5. In de bloemetjes
 6. Foto Bakken en braden
 7. ‘Wiet roken mag nu, als je mensen maar geen rook in het gezicht blaast’
 8. Video Bloementapijt fleurt Brusselse Grote Markt weer op
 9. Antwerpse bende opgerold die cocaïne invoerde en grote sommen geld liet witwassen vanuit Dubai
 10. Hitteblog | Redders waarschuwen: ‘Zee is echt verraderlijk nu’
 11. Ook politici zelf voeren onderling een ‘war on drugs’
 12. Video Gletsjers smelten, dus komen professionele skiërs trainen in … Peer
 13. Nutriscore wordt strenger: olijfolie scoort beter, rood vlees slechter
 14. Uit Het Hart | Vakantiefoto’s op sociale media: tussen kick en onbegrip
 15. Twee nieuwe opvangcentra voor Oekraïense vluchtelingen in Brussel
 16. Video Vanuit de lucht: grote vijver in Gents natuurpark Bourgoyen bijna helemaal opgedroogd
 17. Opnieuw minder dan honderd coronapatiënten op intensieve zorg
 18. ‘Opnieuw redden antidepressiva mijn leven’
 19. Podcast | Antwerp Pride stelt prangende vraag: wanneer leven we in Queertopia?
 20. Antwerpenaars zijn drugsgerelateerde explosies meer dan beu

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen