Grote verrassing bij de vrouwen: Kim de Baat (31) pakt eerste Belgische titel
De Baat is oppermachtig in het groepje van zeven.  Foto:  Belga

Kim de Baat (Plantur-Pura) heeft verrassend haar eerste Belgische titel ooit gepakt. De 31-jarige De Baat haalde het in Middelkerke voor Fien Van Eynde en Sara Maes in een sprint met zeven. Lotte Kopecky bleef op een sprint speculeren, maar het peloton kwam te laat en liet zich in de luren leggen.

De vrouwen begonnen al om 11 uur aan hun BK in Middelkerke. Voor hen stond er een biljartvlakke koers van net geen 120 kilometer op het programma. In het eerste uur geraakte een viertal weg, maar het peloton gaf ze geen ruimte en pakte hen al snel terug.

De tweede vlucht van de dag ging iets langer mee, deze keer waren ze met zes: Kim de Baat en Marion Norbert-Riberolle (Plantur-Pura), Britt Knaven (NXTG Team), Nathalie Bex (Bingoal Casino), Sara Van de Vel (IBCT) en Cato Cassiers (Isorex). Hun voorsprong werd echter nooit groter dan één minuut. Toen dat wel het geval leek te worden, zetten sterkere vrouwen als Shari Bossuyt en Lotte Kopecky zich aan de kop van het peloton. Het zestal werd zo een vogel voor de kat.

Kopecky zelf

Met nog 29 kilometer te gaan brak Kopecky zelf de finale open. Ze kreeg onder meer veldritkampioene Sanne Cant met zich mee, maar de aanval leidde uiteindelijk tot niets. Daarna regende het aanvallen. Uiteindelijk geraakte opnieuw een zestal weg uit het peloton en kwam er nog een zevende aansluiten: weer de Baat, Julie Hendrickx, Fauve Bastiaenssen, Sara Maes, Lone Meertens, Fien Van Eynde en Alana Castrique.

Ondertussen bleef Lotte Kopecky er in het peloton op rekenen dat het tot een sprint zou komen, maar de voorsprong van de koploopsters werd gevaarlijk groot. Het peloton kwam te laat, de groep voorin ging sprinten en De Baat toonde zich oppermachtig.

Top tien

1. Kim De Baat in 2h56’19”

2. Fien Van Eynde

3. Sara Maes

4. Julie Hendrickx

5. Fauve Bastraenssen

6. Lone Meertens

7. Alana Castrique

8. Sanne Cant +9”

9. Shari Bossuyt +12”

10. Marith Vanhove +12”