In de Noorse hoofdstad Oslo zijn zeker twee doden gevallen na een schietpartij nabij de grootste lgbti-bar van de stad. De schutter is gearresteerd. Volgens de Noorse veiligheidsdiensten gaat het om een ‘daad van islamistisch terrorisme’.

Bij een schietpartij in de nacht van vrijdag op zaterdag in Oslo kwamen twee mensen om het leven en vielen minstens 21 gewonden, van wie er tien ernstig aan toe zijn. Het incident vond plaats in de buurt van een bekende lgbti-bar. Een geplande Pride-optocht werd geannuleerd.

Volgens lokale media begon de man uit het niets te schieten in de London Pub, een verzamelpunt voor de lgbti-gemeenschap. De feiten speelden zich af rond 1.15 uur plaatselijke tijd.

De verdachte werd snel ingerekend. Het gaat om een 42-jarige Noor van Iraanse afkomst. De man stond al sinds 2015 op de radar van de Noorse inlichtingendienst omdat hij mogelijk tot een islamistisch netwerk behoorde. Hij heeft een lange geschiedenis van geweld en bedreigingen, zei de topman van de inlichtingendienst, Roger Berg, tijdens een persconferentie.

In mei had de inlichtingendienst nog met de dader gesproken, maar toen bleek volgens de chef van de inlichtingendienst niet dat de man zou overgaan tot gewelddaden. De politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde, maar dat wordt verder onderzocht. Het terreurdreigingsniveau in Noorwegen is verhoogd tot het hoogste niveau.

De Noorse premier noemde het schietincident ‘een verschrikkelijk en choquerende aanval op onschuldige mensen’. Hij sprak zijn steun uit aan de lgbti-gemeenschap. ‘Ik sta aan de zijde van lgbti’ers die zich angstig voelen tijdens het rouwen’, zei de premier.

Dit artikel is om 17 uur geactualiseerd.

Zeker twee doden na terreuraanslag nabij lgbti-bar in Oslo
Kroonprins Haakon Magnus van Noorwegen en kroonprinses Mette-Marit leggen bloemen neer bij een geïmproviseerde gedenkplaats in de buurt van de aanslag.  Foto:  afp
Zeker twee doden na terreuraanslag nabij lgbti-bar in Oslo
Het terreurdreigingsniveau in Noorwegen is verhoogd tot het hoogste niveau.  Foto:  ap

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig