camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 24 juni 2022 om 16.59 uur

1 Oekraïne gelast troepen terug te trekken uit Severodonetsk

Vier maanden na de start van de oorlog in Oekraïne heeft Kiev de terugtrekking gelast van zijn troepen uit de bekampte stad Severodonetsk in net oosten van het land, zo heeft de gouverneur van Loehansk vrijdag op de televisie bekendgemaakt.

  epa-efe

De stad behoorde tot de laatste delen van Loehansk die niet door Russische troepen of pro-Russische strijders zijn veroverd.

 · Volg het nieuws over de oorlog in Oekraïne op de blog.

2 Nederlandse topcrimineel Willem Holleeder krijgt levenslang voor moordopdrachten

Het gerechtshof van Amsterdam heeft topcrimineel Willem Holleeder (64) vrijdag in beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het geven van een reeks moordopdrachten.

  epa-efe

Volgens het hof was Holleeder het brein achter de liquidaties van Cor van Hout en Robert ter Haak (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Ook zat hij achter een mislukte moordaanslag op Mieremet in 2002, aldus het hof. Deelname aan een criminele organisatie heeft het hof eveneens bewezen verklaard.

Bij de strafoplegging volgt het hof de eis van het Openbaar Ministerie. In 2019 legde de rechtbank eveneens levenslang op.

Holleeder heeft altijd ontkend. Belangrijk bewijs vormen de belastende verklaringen die zijn zussen Astrid en Sonja tegen hem hebben afgelegd. Deze zijn volgens het hof betrouwbaar.

3 Aantal ziekenhuisopnames stijgt met een derde

De voorbije zeven dagen werden per dag gemiddeld 88 nieuwe patiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is 32 procent meer dan een week eerder. Er verblijven nu 1.083 mensen in de ziekenhuizen. Het gemiddeld aantal gevallen per dag bedroeg van 14 tot en met 20 juni 3.049, of een kwart meer dan de week ervoor. Dat blijkt uit gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

Van de 1.083 mensen in de ziekenhuizen hebben 69 intensieve zorgen nodig.

Er waren in de week van 14 tot en met 20 juni dagelijks gemiddeld 5 overlijdens. In totaal bezweken sinds het begin van de pandemie al ruim 31.900 mensen aan de gevolgen van covid.

4 Amerikaans Hooggerechtshof maakt eind aan grondwettelijk recht op abortus

In een historische ommezwaai heeft het conservatieve Hooggerechtshof van de Verenigde Staten een eind gemaakt aan het grondwettelijk recht op abortus.

Met de beslissing maakt het Hooggerechtshof een einde aan het historische arrest ‘Roe versus Wade’ uit 1973 dat het recht op abortus in de grondwet verankerde.

Meer over de uitspraak leest u hier.

5 Bijna 2.000 migranten proberen Spaanse enclave Melilla te bereiken

Bijna tweeduizend migranten hebben geprobeerd om de Spaanse enclave Melilla via Marokko te bereiken en 130 ervan zijn er volgens de prefectuur in geslaagd binnen te raken. De migranten zouden via de enclave aan de Middellandse Zeekust Spanje en de Europese Unie proberen te bereiken.

  ap

Volgens de Spaanse autoriteiten zijn deze mensen afkomstig uit landen ‘beneden de Sahara’. Ze zouden ’goed georganiseerd zijn en geweld hebben gebruikt’. Marokko heeft een grote hoeveelheid troepen ingezet en werkte daarbij actief samen met de aanwezige Spaanse veiligheidstroepen. Langs de twaalf kilometer lange grens van Melilla staan hoge hekken met prikkeldraad. Met wachttorens en videocamera’s wordt deze grens bewaakt.

Migranten proberen wel vaker om via de enclaves Melilla en Ceuta Spanje en de Europese Unie te bereiken. Zo hoeven ze niet de Middellandse Zee over te steken. Spanje betaalt daarom veel geld aan Marokko om de grens te bewaken. De twee kleine stukken land zijn al 600 jaar Europees bezit en er wonen 170.000 mensen. Ceuta ligt iets ten zuiden van Gibraltar en Melilla 225 kilometer oostelijker. Marokko maakt ook aanspraak op de gebieden.

6 VN: ‘Shireen Abu Akleh werd gedood door een kogel van Israëlische troepen’

De Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh werd op 11 mei gedood door een kogel van de Israëlische troepen, zegt het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties vrijdag.

‘Alle informatie die wij hebben verzameld – ook van het Israëlische leger en de Palestijnse procureur – bevestigt dat de schoten die mevrouw Abu Akleh hebben gedood en haar collega Ali Sammoudi hebben verwond, afkomstig zijn van de Israëlische veiligheidstroepen en niet van gewapende Palestijnen, zoals de Israëlische autoriteiten eerder hadden beweerd’, zo zei VN-woordvoerder Ravina Shamdasani.

‘Wij hebben geen informatie gevonden die erop wijst dat gewapende Palestijnen in de buurt actief waren’, aldus nog Shamdasani. Ze voegde eraan toe dat het ‘zeer verontrustend’ is dat de Israëlische autoriteiten geen gerechtelijk onderzoek hebben ingesteld.

Abu Akleh kwam om het leven terwijl ze verslag deed van een inval door het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze droeg een kogelvrij vest met het opschrift ‘press’ en een beschermende helm.

7 Twee nieuwe nooddorpen voor Oekraïense vluchtelingen

Er komen twee nieuwe nooddorpen voor Oekraïense vluchtelingen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD).

Vlaanderen heeft momenteel twee nooddorpen: in Mechelen en op de Antwerpse Linkeroever. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vroeg deze week om extra locaties. Volgens de VVSG vinden steeds meer mensen de opvang van vluchtelingen in hun gezin immers onhoudbaar. De stad Gent deed daarop het aanbod om een dorp op haar grondgebied te bouwen.

De Vlaamse regering heeft nu beslist dat er twee locaties bijkomen. Het eerste dorp wordt wellicht in Gent gebouwd, al is dat nog niet helemaal afgeklopt. Voor het tweede wordt nog een locatie gezocht.

8 Paus Johannes Paulus I wordt in september zalig verklaard

Paus Franciscus zal paus Johannes Paulus I op 4 september 2022 zalig verklaren, heeft Kerknet gemeld op gezag van het programma van de kerkleider voor de komende maanden, dat in Rome werd bekendgemaakt.

Albino Luciani, alias ‘de lachende paus’, werd in 1912 geboren in Forno di Canale (vandaag Canale d’Agordo), een dorpje in de Dolomieten. Op 26 augustus 1978 werd hij tot paus verkozen. Hij koos de pausnaam Johannes Paulus I. Maar hij overleed al op 28 september 1978. Daardoor zou hij uiteindelijk slechts 33 dagen leider van de katholieke kerk zijn.

In 2003 startte het proces voor zijn zaligverklaring. Op 13 oktober 2021 erkende paus Franciscus de onverklaarbare genezing van een elfjarig meisje uit Buenos Aires in 2011, dat gebukt ging onder encefalopathie (een voortschrijdende degeneratieve aandoening van de hersenen). Het meisje zou zich tot de overleden paus gericht hebben en zou vervolgens genezen zijn.

9 Extra geld houdt cultuurhuizen met negatief advies aan boord

De Vlaamse regering trekt jaarlijks 25 miljoen euro extra uit om de grote cultuurhuizen die een negatief advies kregen toch subsidies te kunnen blijven geven. Onder meer Toneelhuis, Z33 en Needcompany blijven zo verzekerd van middelen.

De beoordelingscommissie die zich buigt over de werkingssubsidies in de Vlaamse culturele sector bracht in maart een aantal verrassende adviezen uit. Zo kregen het Antwerpse Toneelhuis en Z33 in Hasselt een negatief advies.

De regering heeft nu beslist om de komende vijf jaar elk jaar 178 miljoen uit te trekken, tegenover 153 miljoen vandaag. Op die manier kunnen alle organisaties die een positieve beoordeling kregen maar buiten het budget vielen, toch worden ondersteund. Het gaat bijvoorbeeld om het orkest Anima Eterna, Speelteater Kopergietery en theatergezelschap De Roovers.

Ook negen organisaties die een negatief advies kregen, behouden hun werkingssubsidies. Het gaat onder meer om Toneelhuis, het hedendaags klassieke muziekensemble Ictus, muziekensemble Casco Phil, podiumkunstcollectief Needcompany en kunsthuis Z33.

10 Klacht Brusselse arbeidsrechtbank over niet-opvang asielzoekers zonder gevolg geklasseerd

Het Brusselse parket klasseert de aangifte van de arbeidsrechtbank over de niet-opvang van asielzoekers zonder gevolg.

De Franstalige arbeidsrechtbank van Brussel had een ‘doelbewuste, gecoördineerde en aanhoudende’ schending vastgesteld van het recht op opvang dat asielzoekers hebben, nadat op enkele maanden tijd meer dan 1.400 rechtszaken waren aangespannen tegen Fedasil wegens het niet verlenen van asielopvang. De arbeidsrechtbank had daarom bij het Brusselse parket melding gemaakt van mogelijk strafbare feiten, waarop het parket een opsporingsonderzoek opende.

  • Ruim 20.000 mensen wachten op beslissing over asielaanvraag

‘Na juridische analyse, en na overleg met de procureur-generaal van Brussel wat de bevoegde staatssecretaris betreft, werd dit afgehandeld zonder strafvervolging omdat er geen sprake is van strafbare feiten’, meldt het parket.

Binnenland
 1. Net in Venetië of Verona geweest? Dan mag je geen bloed geven
 2. Bedrijven geven boeren water: ‘Liever helpen dan lozen in de rivier’
 3. In de bloemetjes
 4. Foto Bakken en braden
 5. ‘Wiet roken mag nu, als je mensen maar geen rook in het gezicht blaast’
 6. Video Bloementapijt fleurt Brusselse Grote Markt weer op
 7. Video Uitslaande brand aan kasteel Boekenberg in Deurne
 8. Antwerpse bende opgerold die cocaïne invoerde en grote sommen geld liet witwassen vanuit Dubai
 9. Hitteblog | Redders waarschuwen: ‘Zee is echt verraderlijk nu’
 10. Ook politici zelf voeren onderling een ‘war on drugs’
 11. Video Gletsjers smelten, dus komen professionele skiërs trainen in … Peer
 12. Nutriscore wordt strenger: olijfolie scoort beter, rood vlees slechter
 13. Uit Het Hart | Vakantiefoto’s op sociale media: tussen kick en onbegrip
 14. Twee nieuwe opvangcentra voor Oekraïense vluchtelingen in Brussel
 15. Video Vanuit de lucht: grote vijver in Gents natuurpark Bourgoyen bijna helemaal opgedroogd
 16. Opnieuw minder dan honderd coronapatiënten op intensieve zorg
 17. ‘Opnieuw redden antidepressiva mijn leven’
 18. Podcast | Antwerp Pride stelt prangende vraag: wanneer leven we in Queertopia?
 19. Antwerpenaars zijn drugsgerelateerde explosies meer dan beu
 20. Verdronken 43-jarige in Lilse Bergen was eerder op dag als vermist opgegeven

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen