“Bij EQUANS geef je via heel diverse projecten de toekomst van de Antwerpse regio mee vorm”
Peter Matton, Managing Director BU Industry North bij EQUANS. Foto: Rafaël Balrak

Om samen van de energie-, de industriële en de digitale transitie een succes te maken, is de knowhow van een bedrijf als EQUANS onmisbaar. EQUANS is in Antwerpen wat je noemt een grote werkgever. En ‘groot’ betekent ook: een verrassend divers jobaanbod en een brede waaier aan topprojecten die stevig in de kijker lopen.

“Onze historische namen Fabricom, Axima en Cofely doen vaak wel een belletje rinkelen maar onze nieuwe naam, EQUANS, geniet nog niet zoveel naamsbekendheid. Toch hebben we in België 10.000 collega’s. In 2021 hebben we wel 1.100 mensen aangeworven en dit jaar ook al 450”, zegt Peter Matton, Managing Director BU Industry North. “Op onze jobsite vind je heel wat video’s met getuigenissen van medewerkers in diverse functies. Zo krijg je een idee wat voor type jobs er allemaal bij ons te vinden zijn. Waar het op neer komt, is dit: binnen EQUANS zijn er eindeloos veel mogelijkheden.

Je vindt EQUANS overal

Wat is EQUANS dan precies en waar staat het voor? “De naam EQUANS staat voor ANSwers to complex EQUations”, legt Peter Matton uit. “We willen klanten een antwoord bieden op de complexe uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden. Vanuit een brede waaier aan competenties: elektriciteit, mechanica, robotica, digitaal of hernieuwbaar, noem maar op. Multitechnische expertise die we aanbieden van bij het design van een project, tot de installatie, de exploitatie en het onderhoud.”

Ook op het vlak van wegen- en gebouweninfrastructuur is EQUANS een klinkende naam. Het bedrijf neemt deel aan werven die in en rond Antwerpen de toekomst mee vormgeven. De bekendste is wel het Oosterweelproject. “Een kans om mee te komen bouwen aan de mobiliteit van morgen”, vervolgt Peter Matton. “We doen ook het onderhoud van de Tijsmans- en de Kennedytunnel, vernieuwen gewestwegen, plaatsen LED-verlichting die oudere straatverlichting vervangt, installeren bovenlijnen van trams, renoveren Droogdok nummer 5 … EQUANS speelt een cruciale rol in al die projecten.”

Werk jij binnenkort bij EQUANS?
Ontdek hier alle vacatures »

Er zijn geen grenzen aan je job

Maar waarom zou je precies voor EQUANS kiezen als je nieuwe werkgever? Peter Matton: “Ik zie drie belangrijke troeven waarin we het verschil maken. Enerzijds zijn er de impactvolle projecten waar je aan meewerkt en die een rol spelen in de energie-, digitale en industriële transitie. Daarnaast vind je bij ons ook echt een familiale teamspirit terug binnen onze teams, een beetje zoals bij een kmo, maar dan in een groot bedrijf. Een laatste reden waarmee ik jou als potentiële kandidaat zou overhalen, zijn de vele opleidings- en doorgroeimogelijkheden. Er zijn geen grenzen aan je job bij EQUANS. Op termijn biedt jou dat een hele mooie extra dimensie aan je loopbaan.”

“Bovendien is de waaier aan functies waarvoor we mensen zoeken erg groot. Naast diverse technische profielen zijn er supervisors, projectmanagers, contractmanagers, construction managers, department managers, divisiemanagers... Van de 1.100 aanwervingen per jaar is 60 procent arbeider, maar we hebben ook veel mogelijkheden binnen onze administratieve, ondersteunende en ICT teams.”

Extra perspectief vanaf je start bij EQUANS

Geen wonder dat een groot deel van de profielen die EQUANS zoekt, knelpuntfuncties zijn. “Zeker hier in de regio Antwerpen”, beaamt Peter Matton. “Het gaat dan bijvoorbeeld over koeltechniekers of pijpfitters, maar ook voor leidinggevenden of administratieve functies wordt het steeds moeilijker om de vacatures in te vullen. Daarom vormen we kandidaten ook zelf om, via onze EQUANS Academy.”

Duaal werken en komen proeven van het vak is voor EQUANS dé manier om ook kortgeschoolden te bereiken. EQUANS werkt samen met een 20-tal scholen in de Antwerpse regio waarbij er elk jaar een 100-tal stageplaatsen worden aangeboden. Het slaagpercentage is hoog, we bieden heel wat stagiaires nadien ook een job aan. “Vanuit ons eigen leeratelier in Hoboken was er alleen al in 2022 tot nu toe een instroom van een 40-tal mensen. Ga dus zeker eens kijken op onze jobsite welke mogelijkheden we voor jou in petto hebben.”

Interesse om bij EQUANS aan de slag te gaan?
Kijk dan op equans.be/jobs »