Politiechef Uvalde met betaald verlof gestuurd: is hij kop van Jut of verantwoordelijk?
Steunbetuigingen bij de school, enkele dagen na de schietpartij.   Foto: afp

De politiechef van het schooldistrict Uvalde, in de Amerikaanse staat Texas, is met betaald verlof gestuurd. Aanleiding voor het verlof is de ‘aanblijvende onduidelijkheid’ over het handelen van de politie bij de massale schietpartij op een lokale basisschool bijna een maand geleden.

Er heerst bijna een maand na de schietpartij in Uvalde, waarbij negentien kinderen en twee leerkrachten vermoord werden, één vraag: hoe kon het dat de politie pas na een uur en een kwartier de school bestormde? Het duurde immers nog geen tien minuten na de eerste noodoproep voor meerdere agenten bij de school waren. Ligt de fout bij Pete Arredondo, de politiechef van het schooldistrict? Volgens Steven McCraw, hoofd van de Texaanse veiligheidsdiensten, lijdt dat geen twijfel. Voor een onderzoekscommissie zei hij dat Arredondo ‘het leven van zijn agenten boven dat van de kinderen heeft geplaatst’.

In een interview met de Texas Tribunezei Arredondo dat ze onvoldoende en te lichte wapens bij zich hadden. Ze hadden ook geen politieradio’s mee, wat de communicatie bemoeilijkte. Dat leidde ertoe dat Arredondo geen leiding kon nemen over de situatie, terwijl dat wel van hem verwacht werd. En dan is er nog de sleutelkwestie. Arredondo beweert dat hij op een sleutel wachtte die hem toegang moest verlenen tot het klaslokaal waar de schutter zich barricadeerde. ‘Elke keer wanneer ik een sleutel probeerde, zat ik te bidden’, zei Arredondo. Nergens voor nodig, reageerde McCraw. De klas was niet op slot. Hoe raakte de schutter er anders binnen?

Vertrouwen zoek

Het politieoptreden was ‘in strijd met alles wat we de afgelopen twee decennia geleerd hebben’, klonk het vernietigend in de onderzoekscommissie. Enkele weken daarvoor had McCraw al in de media gezegd dat er foute beslissingen genomen waren, waardoor de politie vel te laat optrad. Naar verluidt wilde Arredondo daarna niet meer meewerken aan McCraws onderzoek. Hij verscheen ook niet meer in de gemeenteraad waarvoor hij kort voor de schietpartij was verkozen.

Al die zaken leidden ertoe dat het schoolbestuur woensdag toch heeft besloten om districtschef Arredondo met betaald verlof te sturen. Normaal wilden ze wachten tot het onderzoek afgerond was, maar het vertrouwen is compleet zoek. Bovendien ligt zijn aanwezigheid moeilijk bij familieleden van de slachtoffers. ‘Haal die man uit onze gezichten’, zei de grootmoeder van een van de slachtoffers in de gemeenteraad dinsdag.

Die gemeenteraad verliep erg emotioneel. Burgemeester Don McLaughlin toonde zich erg gefrustreerd over de mediaoptredens van McCraw. Hij wacht al sinds de dag van de schietpartij op informatie van zijn diensten, maar stoot naar eigen zeggen op een muur. ‘Ik vraag me af wie in godsnaam de leiding heeft over dit onderzoek, want het is onmogelijk om ergens een eerlijk antwoord op te krijgen’, zei hij. Volgens de burgemeester wil McCraw vooral zijn eigen diensten beschermen. McCraw is verantwoordelijk voor de regionale politie, van wie er minstens twaalf ter plekke waren op de noodlottige dag. Tegelijk overziet hij een belangrijk onderzoek naar het politieoptreden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig