De Standaard wint Belfius-persprijzen met ‘Congo hold-up’ en ‘PFOS-dossier’

De jury prees de politieke en maatschappelijke impact en de volgehouden ijver waarmee journalisten van De Standaard de dossiers uitwerkten.

Het onderzoeks­project ‘Congo hold-up’ kwam als winnaar uit de bus in de categorie Financieel en Economisch. De Standaard-journalisten Kasper Goethals, Roeland Termote en Nikolas Vanhecke werkten samen met Louis Colart van Le Soir en achttien andere internationale media van het journalistieke samenwerkingsverband EIC (European Investigative Collaborations) om miljoenen interne documenten en geldtransacties van de Afrikaanse bank BGFI te onderzoeken. De afdeling in het Congolese Kinshasa stond onder controle van de clan-Kabila, die ze gebruikte om staatsgeld te stelen. De reeks toonde voor het eerst in detail welke mechanismes ze gebruikten en welke bedragen ze stalen. In diezelfde categorie was van De Standaard de reeks ‘Kritieke grondstoffen’ van Korneel Delbeke, Dominique Minten, Annelien De Greef en Koen Vidal genomineerd.

In de categorie Print en Web won ‘De PFOS-vervuiling blootgelegd’ van Jef Poppelmonde, Stijn Cools, Maxie Eckert en Lisa De Bode. De jury prees het journalistieke graafwerk ‘met een grote politieke en maatschappelijke impact die tot vandaag in heel Vlaanderen voelbaar is’.

In de categorie Digitale en Interactief won ‘Het wemelt op de Noordzee’ van De Tijd. In diezelfde categorie was ‘Zet stikstof Vlaanderen op slot?’ van De Standaard-journalisten Ine Renson, Andy Stevens en Tina Boeykens genomineerd.

Kinderen van de rekening’ (VRT en Knack) won in de categorie TV & Video.

De podcast ‘Snapt ge mij nu?’ van journaliste Aurélie Boffé won de Persprijs voor Radio en Podcast. Voor de VRT ging ze in gesprek met jongeren over actuele onderwerpen die polariseren. De jury raakte gecharmeerd door de de ‘jeugdige en spontane interviewaanpak’.

In de overkoepelende categorie ‘Coup de coeur’ voor bijzondere projecten haalde Knack het met ‘Maai Mei Niet’. Een initiatief van journalist Simon Demeulemeester dat een hele beweging in gang zette. 

De prijs voor beste foto tot slot ging naar fotograaf Mathieu Golinvaux voor een foto die verscheen in de Franstalige krant Le Soir. De foto toont hongerstakers in de Begijnhofkerk in Brussel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig